Food

Food

Wat gebeurt er als je schimmels eet?

Herkenbaar? Onze oma's en opa's gooiden vrijwel nooit wat weg. Omdat ze de oorlog meemaakten. Maar word je ziek als je beschimmeld voedsel eet?

Veel van onze oma’s en opa’s hebben een gruwelijke hekel aan eten weggooien. Zij maakten de oorlog mee en weten wat het is geen of nauwelijks eten op tafel te hebben. Er werd nauwelijks iets weggegooid. Er zijn zat verhalen bekend, dat in die tijd hun generatie zo’n honger had, dat ze zelfs niet vies waren van beschimmeld eten. Iets dat wij ons nauwelijks kunnen voorstellen. Bovendien, is dat niet gevaarlijk dan?

Waar komen schimmels vandaan?

Schimmels zijn familie van paddenstoelen, ze kunnen groeien op alles wat maar een beetje vochtig is. Koekjes dus, of afbakbrood of fruit, bijna alles in je voorraadkast kan een laagje schimmel ontwikkelen.

SCHIMMELS IN JE KOELKAST

Schimmels vermenigvuldigen zich door schimmelsporen, die aan het uiteinde van schimmeldraden groeien. Als ze rijp zijn, laten ze los en waaien ze door de koelkast, de fruitschaal of de voorraadkast. Zo kan één beschimmelde mandarijn het hele netje aansteken, en daarna de rest van de fruitschaal.

WEG MET DAT BROOD

Brood met blauwe of zwarte schimmel kun je niet meer eten. Ook niet als maar één boterham beschimmeld is, of als alleen op de korst een plekje schimmel zit. De sporen van de schimmel zitten namelijk door het hele brood. Ook fruit met schimmel moet meteen in de bak. Jam met schimmel? Of een pot appelmoes? Weggooien, je kunt de schimmel er niet afscheppen. Uitzondering: harde kazen. Daar kun je het beschimmelde stuk vanaf snijden, en de rest gewoon opeten – als je daar nog trek in hebt.

EN NU? ZIEK?

Stel dat je een hap neemt van je broodje, een gekke smaak proeft en dan pas goed kijkt: schimmels. Wordt dat een avondje op de pot? Nee, van beschimmeld brood word je niet ziek. De schimmelsporen zijn niet giftig, dus je krijgt geen voedselvergiftiging of zoiets. Zelfs als je zwanger bent, of je hebt een broze gezondheid, hoef je je geen zorgen te maken. Beschimmeld brood, niks aan de hand. Onze grootouders waren het levend bewijs.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op flavorflav.com

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT