Brengt lijsttrekker Dilan Yesilgöz de hoge hak terug?

Zeven lijsttrekkers waren zondag 12 november bij de Telegraaf, waar ze als gast-hoofdredacteur ieder hun eigen voorpagina mochten maken. Bij het zetten van hun handtekening op de muur barstte een strijd los wie dit zo hoog mogelijk kon. Dilan Yesilgoz van de VVD rijkte het hoogst. Mede dankzij haar hoge hakken?

Dankzij corona,  waardoor bijna iedereen thuis achter de laptop zat – is de stiletto bijna kansloos geworden in de hedendaagse mode-outfit van menig vrouw. De suffe en sneue Birkenstock heeft dankzij de populariteit van het dagelijkse wandelingetje geruisloos de vrouwenvoet veroverd. Waarom nog hoge hakken dragen als we de hele dag thuiswerken?

Waarom dragen vrouwen pumps?

Journaliste Emma Curvers schreef ooit een memorabel artikel over waarom vrouwen eigenlijk de hoge hak ooit hebben omarmd. Zij schreef: ‘Hoe kan het toch dat met name vrouwen voor werk, feest en formeel, volautomatisch zo’n voetmartelend accessoire uit de kast trokken, in de wetenschap dat daarmee het hele bottenwerk erboven uit het lood komt te staan, de voorvoet een puntbelasting krijgt als een kruk onder een circusolifant, en dat de dansvloer zal veranderen in een vuurloop?’

En dan te bedenken – leuk weetje! – dat het ooit de mannen waren die de hoge hak droegen en introduceerden.

Volgens Inge Specht (56), schoenhistoricus en museumcoördinator van het Schoenenkwartier in Waalwijk, was de hak een praktisch accessoire voor mannen te paard in het nabije Oosten. Dankzij de hak konden ruiters boogschieten en in hun stijgbeugels leunen. Rond 1600 nam de rijke Europese man dat als een soort oriëntalisme over, oorspronkelijk als teken van status en macht. Binnen tien jaar gingen de vrouwen al meedoen en rond 1800 werden de hakken voor mannen lager en voor vrouwen hoger.

Maar wat is er toch zo onweerstaanbaar aan de hak, dat vrouwen toch steeds maar weer de ‘marteling’ ervan ervoor over hebben? Volgens Curvers is dit de reden: ‘Precies: júíst die billen naar achter, die holle rug, de gespannen kuitspieren, de hoogte.’ De hak geeft lift en hoogte symboliseert macht, de hak geeft houding, de hak is seks. Al in de jaren vijftig, toen de naaldhak ging behoren tot het uniform van seksbommen als Marilyn Monroe en Jayne Mansfield. ‘De pump werd ook symbool van de man-eater, van seksuele macht en een bedreiging van de goede zeden.’ High heels zijn en blijven voor ons de oervorm van vrouwelijkheid. Nogmaals, niet beledigend bedoeld, integendeel.

Eva Jinek is gelukkig nog een ware ambassadrice van de ‘hak’, net zoals trouwens Dionne Stax, Merel Westrik, Daphne Bunskoek, Sandra Schuurhof, Renate Gerschtanowitz, Sacha de Boer en dus ook VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz.

Foto’s: Getty en ANP. 

Sjaak Hoogkamer

Share
Published by
Sjaak Hoogkamer

Recent Posts

Voor altijd jong: gezond blijven met elektronische waakhond

Techniek die je gezondheid in de gaten houdt; veel mensen hebben anno 2024 een smartwatch. Hoewel het vooral een hebbeding…

2 uur ago

Hetty (65) is weer aan de slag gegaan: ‘Ik werk met jonge mensen, dat houdt me ongetwijfeld ook jong!’

Hetty Bloeme (65) werd opgeleid als verpleegkundige. Na haar prepensioen ging het na een half jaar toch weer kriebelen. Nu…

4 uur ago

‘Doen of niet? Seks op de eerste date’

Het is niet altijd rozengeur samen tussen de lakens op je eerste date

7 uur ago

Weg met dat buikvet!

Te veel buikvet is een bron van veel kwaad.

1 dag ago

Bril omhoog of omlaag? Wat vind jij?

Zo af en toe klaagt vrouwlief over natte billen

1 dag ago

YouTuber Marcel Latooy: ‘Cruisen is echt voor alle leeftijden!’

Marcel Latooy (59) is de vader van de ‘wereldberoemde’ YouTube influencertweeling Gio en Melanie. Samen met zijn vrouw Louise is…

1 dag ago