Lifestyle

nu

Brengt lijsttrekker Dilan Yesilgöz de hoge hak terug?

Zou het een electoraal voordeel zijn, de hoge hak? De stiletto in historisch perspectief.

Zeven lijsttrekkers waren zondag 12 november bij de Telegraaf, waar ze als gast-hoofdredacteur ieder hun eigen voorpagina mochten maken. Bij het zetten van hun handtekening op de muur barstte een strijd los wie dit zo hoog mogelijk kon. Dilan Yesilgoz van de VVD rijkte het hoogst. Mede dankzij haar hoge hakken?

Dankzij corona,  waardoor bijna iedereen thuis achter de laptop zat – is de stiletto bijna kansloos geworden in de hedendaagse mode-outfit van menig vrouw. De suffe en sneue Birkenstock heeft dankzij de populariteit van het dagelijkse wandelingetje geruisloos de vrouwenvoet veroverd. Waarom nog hoge hakken dragen als we de hele dag thuiswerken?

Waarom dragen vrouwen pumps?

Journaliste Emma Curvers schreef ooit een memorabel artikel over waarom vrouwen eigenlijk de hoge hak ooit hebben omarmd. Zij schreef: ‘Hoe kan het toch dat met name vrouwen voor werk, feest en formeel, volautomatisch zo’n voetmartelend accessoire uit de kast trokken, in de wetenschap dat daarmee het hele bottenwerk erboven uit het lood komt te staan, de voorvoet een puntbelasting krijgt als een kruk onder een circusolifant, en dat de dansvloer zal veranderen in een vuurloop?’

En dan te bedenken – leuk weetje! – dat het ooit de mannen waren die de hoge hak droegen en introduceerden.

Volgens Inge Specht (56), schoenhistoricus en museumcoördinator van het Schoenenkwartier in Waalwijk, was de hak een praktisch accessoire voor mannen te paard in het nabije Oosten. Dankzij de hak konden ruiters boogschieten en in hun stijgbeugels leunen. Rond 1600 nam de rijke Europese man dat als een soort oriëntalisme over, oorspronkelijk als teken van status en macht. Binnen tien jaar gingen de vrouwen al meedoen en rond 1800 werden de hakken voor mannen lager en voor vrouwen hoger.

Maar wat is er toch zo onweerstaanbaar aan de hak, dat vrouwen toch steeds maar weer de ‘marteling’ ervan ervoor over hebben? Volgens Curvers is dit de reden: ‘Precies: júíst die billen naar achter, die holle rug, de gespannen kuitspieren, de hoogte.’ De hak geeft lift en hoogte symboliseert macht, de hak geeft houding, de hak is seks. Al in de jaren vijftig, toen de naaldhak ging behoren tot het uniform van seksbommen als Marilyn Monroe en Jayne Mansfield. ‘De pump werd ook symbool van de man-eater, van seksuele macht en een bedreiging van de goede zeden.’ High heels zijn en blijven voor ons de oervorm van vrouwelijkheid. Nogmaals, niet beledigend bedoeld, integendeel.

Eva Jinek is gelukkig nog een ware ambassadrice van de ‘hak’, net zoals trouwens Dionne Stax, Merel Westrik, Daphne Bunskoek, Sandra Schuurhof, Renate Gerschtanowitz, Sacha de Boer en dus ook VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz.

Foto’s: Getty en ANP. 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT