Lifestyle

Lifestyle

De impact van een foto op Twitter

Heel soms word je geraakt door een foto op Twitter. Zoals die van Kelli Taylor.

Twitter is in de regel een openbaar riool waar haat en verderf wordt verspreid. Door gekkies, Dotan-trollen en ander gespuis. Maar soms, heel soms word je op Twitter geraakt door een foto. Die van de Amerikaanse Kelli Taylor bijvoorbeeld.  Zij plaatste een foto van haar ouders. Je ziet twee vijftigers, in elkaars armen liggend op een stoel. Mooi beeld. Maar niet iets om door geraakt te worden. Maar wel als je de begeleidende woorden van Kelli leest. ‘Mijn ouders zijn 34 jaar getrouwd. Mijn moeder lijdt al vijf jaar aan dementie. Mijn vader zorgt fulltime voor haar. Ze herinnert zich niet altijd zijn naam, maar ze weet dat ze veilig is bij hem. Als dat geen ware liefde is, weet ik niet wat dan wel.’

Ware liefde
Ware liefde, dat is het zeker. Maar tegelijk ook ontnuchterend. Want al googelend kom je erachter dat er in ons land twaalfduizend mensen aan dementie op jonge leeftijd lijden. Jonge leeftijd wil zeggen jonger dan 65 jaar. Mensen zoals jij en ik dus. Mensen die vaak nog werken en een actief gezinsleven hebben. Zij verkeren lange tijd in onzekerheid wat er met hen aan de hand is, want het duurt gemiddeld ruim vier jaar voordat de juiste diagnose gesteld wordt. Het afwezig zijn of het juist heel snel geëmotioneerd zijn worden meestal niet herkend als verschijnselen van dementie. Vaak wordt er eerst gedacht aan depressie, overspannenheid of relatieproblemen. Totdat dementie wordt vastgesteld.

Opluchting
Natuurlijk is het vreselijk om te horen dat iemand dementie heeft. Maar tegelijkertijd is er opluchting. Opluchting dat je geliefde niet expres zo vreemd tegen je gedaan heeft. Het is een ziekte. Dementie is niet te genezen, maar wel te behandelen. Allereerst bevelen artsen aan om geestelijk en lichamelijk actief te blijven. En om gezond te eten. En natuurlijk zijn er medicijnen die gedragsveranderingen of stemmingsstoornissen bestrijden. Wil je meer weten over dementie op jonge leeftijd? Op de site van Alzheimer Nederland vind je meer info.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT