Sjaak

Sjaak

Opzij, opzij, opzij, maak plaats, we hebben ongelooflijke haast!

De super e-bike stormt door het land en waar je zou denken dat de jeugd de flitsfiets heeft omarmd, zijn het vooral de 48Plussers die ermee rijden. Inmiddels al meer dan 17.000, 62 procent meer dan een jaar geleden. Opzij, opzij, we hebben haast! Maar waarom eigenlijk?

‘Door de economische groei zijn er steeds meer files en is het op het spoor ook erg druk, dus zoeken mensen naar andere vervoersmiddelen en zo’n speedpedelec is dan een goed alternatief. Zeker voor de lange afstanden, omdat hij 45 kilometer per uur kan,’ verklaart Marjolijn Jaarsma, woordvoerder bij het CBS.

Natuurlijk is een speedfiets een handig ding in het verkeer, maar daar doelen we niet op. Nee, de verklaring is volgens mij – Falder Sjaak – dat de tijd krimpt als je ouder wordt.

Natuurlijk is een speedfiets een handig ding in het verkeer, maar daar doelen we niet op. Nee, de verklaring is volgens mij – Falder Sjaak – dat de tijd krimpt als je ouder wordt. We hebben dus haast om de tijd, die al zo snel voorbij gaat, een beetje in te halen. In mijn jeugd had je zeeën van tijd. Jij zal het niet anders ervaren. Vaak denk je: verrek het is al weer september, terwijl je gisteren voor je gevoel nog in mei zat. Ik word ook vaker wakker met een schok: o mijn god, ik ben al 61 jaar, hoe lang heb ik nog? Kent u dat gevoel, mijnheer Gremdaat?

Verslaat de superbike de auto?

Veel van die klokken draaien in een jong lichaam nu eenmaal sneller dan in een ouder lichaam. Misschien dat daarom de dagen als kind zo lang waren en de tijd van de ouderdom zo verontrustend snel voorbijgaat

Hoogleraar psychologie Douwe Draaisma schreef alweer een tijdje geleden een interessant boek: ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’. Hij heeft 3 verklaringen:

  1. Een jaar is relatief meer tijd voor een kind van vijf dan voor een man van veertig. Voor het kind is het een vijfde van zijn leven, voor de man een veertigste. Een jaar weegt daardoor minder zwaar als je ouder wordt. Het is immers maar een klein deel van je leven. Het maakt minder indruk en duurt voor je gevoel dus minder lang.
  2. Eenmaal richting de 50 jaar verandert het lichaam. Ook intern. Je hart gaat trager kloppen, je dopamineniveau loopt terug, je verwerkt informatie langzamer en je stofwisseling vertraagt. “Veel van die klokken draaien in een jong lichaam nu eenmaal sneller dan in een ouder lichaam. Misschien dat daarom de dagen als kind zo lang waren en de tijd van de ouderdom zo verontrustend snel voorbijgaat,” schrijft Draaisma.
  3. Er is veel meer neurale activiteit in de hersenen als je nieuwe ervaringen opdoet. Je slaat dan veel meer details op in je geheugen. Daardoor lijkt het alsof de tijd veel langer duurt dan in werkelijkheid het geval is. Als kind beleef je zo ontzettend veel. Hoe ouder, hoe saaier en alledaags het leven. Sleur is dodelijk voor je tijdsbeleving. De jaren schieten voorbij zonder dat je er erg in hebt.

Hoe krijgen we weer meer mooie herinneringen en laten we die vermaledijde tijd voor wat het is? Ga er op uit, zoek mensen op, laat de geraniums verdrogen en boek een trip naar een onbekende bestemming. Stap op de speedpedelec en race naar de onbekende horizon. Zoiets.

Bron: Wel.nl

Foto’s: Unsplash

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT