Nooit te oud om te leren

Nooit te oud om te leren

Is alcoholvrij bier goed na het sporten?

Of kan je zelfs gaan voor een 'normaal' biertje?

Een biertje na het sporten. Alcoholvrij, dat wel. Maar wetende dat zo’n ijskoude dorstlesser op je staat te wachten, daar ga je vanzelf sneller van lopen. Toch? Of je dat heel letterlijk moet nemen, is de vraag. Al een tijdje gaat namelijk rond dat een alcoholvrij biertje goed is voor je herstel na het sporten. Is dat wel zo?

Vooral na de Olympische Spelen van 2018 bogen veel experts zich over deze vraag. Duitse Olympiërs stortten zich na hun wedstrijden namelijk massaal op alcoholvrij bier. Eerlijk: over hun prestaties destijds valt niks te zeggen. Het land eindigde namelijk tweede op de Olympische ranglijst. Maar of al die alcoholvrije biertjes er nou mee te maken hebben…

ALCOHOLVRIJ BIERTJE NA HET SPORTEN

Dat een biertje mét alcohol niet echt bevorderlijk is voor je herstel na het sporten, mag duidelijk zijn. Ja, je gaat er waarschijnlijk iets harder je overwinning door vieren, en al dat dansen en springen is haast een sportprestatie op zich. Maar je herstel duurt véél langer als je na het sporten je favoriete bier met alcohol naar binnen werkt. Toch zien veel mensen sporten en prestaties vieren wel als onlosmakelijk verbonden met elkaar. En daar past iets wat in ieder geval lijkt op bier goed bij. Is alcoholvrij bier dan een goede oplossing?

KOOLHYDRATEN EN EIWITTEN

Daarvoor moeten we kijken naar wat er eigenlijk allemaal in zo’n alcoholvrij biertje zit. Oftewel, welke stoffen er in alcoholvrij bier zitten die ons lichaam zouden kunnen helpen met herstellen. Koolhydraten en eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen die ervoor zorgen dat wij na het sporten weer een beetje normaal kunnen functioneren. Koolhydraten geven nieuwe energie, en eiwitten zorgen ervoor dat je spieren kunnen herstellen. Zitten deze stoffen in alcoholvrij bier? Jazeker. Volgens Het Voedingscentrum zit in een vaasje alcoholvrij bier (van 340 gram) 20,7 gram koolhydraten (waarvan 10,9 gram suikers) en 1 gram eiwit. Dat klinkt positief, toch?

ISOTONE WERKING?

Op de labels van alcoholvrije bieren zie je vaak de term ‘isotone werking’ pronken. Dat klinkt als iets positiefs en ergens ook als iets sportiefs. Isotone werking betekent globaal gezegd dat de koolhydraten, mineralen en vitamines uit alcoholvrij bier snel worden opgenomen in ons bloed. Inderdaad, ook dat klinkt als iets waar ons lichaam blij van wordt na een flinke inspanning.

MELK IS GOED VOOR ELK

Toch moeten we niet te hard juichen na deze informatie. Volgens wetenschappers van de Universiteit van Gent halen we echt niet zoveel voordeel uit alcoholvrije bieren als het aankomt op lichamelijk herstel na het sporten. Volgens sportvoedingsexpert Wim Derave heeft het geen nut om je koolhydraten uit een glas alcoholvrij bier te halen, en kun je ook veel beter voor alternatieve dranken kiezen als je eiwitten binnen wil krijgen. Ter vergelijking: in een beker volle melk van 250 gram zitten al 8,3 gram eiwitten, ten opzichte van die ene gram eiwit in een vaasje alcoholvrij bier van 340 gram. Wat betreft koolhydraten kun je beter voor een sportdrank gaan waar veel snelle en trage suikercombinaties in zitten.

CONCLUSIE

Maar natúúrlijk zijn er tegenwoordig ook alcoholvrije bieren op de markt die zich echt richten op sporters. Zoals Thrive: een alcoholvrij bier waar extra eiwitten aan zijn toegevoegd. In een blikje van 330 milliliter zit 10 gram eiwit, al een stuk meer dan in een normaal alcoholvrij bier. Toch zal een glas zuivel nog steeds een betere optie zijn. Daar zitten omgerekend nu eenmaal meer eiwitten in dan in alcoholvrij bier – of die nu extra eiwitten bevatten of niet.

Wat kunnen we nu concluderen? Een alcoholvrij biertje na het sporten kan echt geen kwaad. Je moet alleen niet verwachten dat het je gaat helpen sneller te herstellen na je sportieve prestatie. Dan kun je toch echt beter kiezen voor een sportdrank of een glas zuivel. Maar wij snappen ook wel dat je niet met een glas melk en een melksnor in de kantine gaat staan.

Bronnen: Universiteit Gent, RTL Nieuws, ONP5, Het Voedingscentrum

Dit artikel verscheen eerder op FavorFlav.
Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT