Nooit te oud om te leren

Nooit te oud om te leren

Met dit inkomen benader je volgens experts het volmaakte geluk

Met dit inkomen ben je volmaakt gelukkig. Beter wordt het niet. Echt niet. Zelf niet als je meer geld verdient.

Dat nooit tevreden is met welke salarisverhoging dan ook? Geloof de wetenschap maar, want meer geld maakt niet gelukkiger. Dat komt doordat er een soort einde zit aan het ideale maandsalaris.

Ideaal
Kijk, mensen die 1500 euro per maand verdienen zijn doorgaans wat ongelukkiger dan de mensen die bijvoorbeeld 2500 euro per maand verdienen. Dat komt omdat in die geldbedragen relatief gezien nog een groot verschil zit: je kunt veel vrijer leven en makkelijker je vaste lasten betalen als je 2500 euro per maand verdient. Maar tussen bijvoorbeeld 6000 of 7000 euro per maand verdienen zit dan weer geen verschil. Uit het Nationaal Geluksonderzoek van de Universiteit Gent onder zo’n 7000 Belgen blijkt namelijk dat 4000-4500 euro netto het ideale maandinkomen is. En dat geldt ook voor Nederlanders.

Tijd is geld
Verdien je veel meer dan dat, dan maakt het voor je geluksgevoel in ieder geval geen bal uit. Sterker nog: iemand die 6000 euro te besteden heeft voelt zich ongeveer net zo gelukkig als iemand die maandelijks 2500 euro binnenkrijgt. Hoe het komt? Hoe rijker je bent, hoe meer je je weer druk gaat maken om andere dingen.

Geld is dan namelijk niet meer zo van belang en dus ga je dan meer mokken om bijvoorbeeld je vriendschappen of op je familie. En rijke mensen ervaren meer stress: ze willen en moeten van zichzelf altijd meer blijven verdienen. Die lat leggen ze hun leven lang hoog voor zichzelf en ze werken harder dan dat goed voor hen is. Ze besteden zo hun kostbare tijd niet aan hun naasten en geliefden, maar meer aan hun carrière.

Meer hoeft niet
Volgens psycholoog en econoom Daniel Kahneman (wereldberoemd door zijn boeken hierover) is een jaarsalaris van ongeveer 65.000 euro het ideaal. ‘Boven dat bedrag word je gewoon niet veel gelukkiger,’ zeggen experts. ‘Dan kun je je vaste lasten betalen en heb je geen financiële stress. Dat geeft rust en ontspanning.’ Nog meer kleding, een nog duurdere auto, nog meer tassen of schoenen: het maakt je simpelweg niet blijer. Met die dikke BMW sta je immers ook in de file. En je kunt maar één paar laarzen per dag dragen, toch?

Dus laat het lekker los dat je eeuwig meer en meer moet in het leven. Probeer voor jezelf op dat ideale maandsalaris uit te komen, zeg 4500 euro bruto per maand. En dan lekker genieten van wat je hebt. Word je een veel en veel leuker mens van.

Beeld: Image by Freepik

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT