Reis van je leven

Reis van je leven

Deze vijf hobby’s kunnen je wel eens heel duur komen te staan

Denk je stiekem al eens na over hoe je straks je vrije tijd wil gaan invullen? Deze vijf hobby’s behoren tot de duurste ter wereld. Maar leuk zijn ze zeker.

Paardensport:

Het bezitten en onderhouden van een paard kan ontzettend duur zijn, inclusief kosten voor stalling, voeding, medische zorg en uitrusting zoals zadels en hoofdstellen. De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op een maandelijks bedrag van zo’n 700 euro. Tja, en hoe kom je aan een paard. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt. De duurste viervoeter ter wereld heet Fusaichi Pegasus. Het renpaard werd in 2000 verkocht voor het recordbedrag van 70 miljoen dollar. Hij won zo’n 2 miljoen dollar aan prijzengeld

Jachten:

Jachten zijn een luxe hobby die enorme kosten met zich meebrengt, niet alleen voor de aanschaf van het jacht zelf, maar ook voor het onderhoud, de brandstof, bemanning en maritieme verzekeringen. Je hebt bootjes in alle soorten en maten. Maar hé, we hebben ons hele leven keihard gewerkt. Een beetje verwennerij mag dan ook wel weer. Daarom onderzochten we wat je een superjacht zou kosten. We  kwamen daarbij uit op een onderzoek van Engelse verzekeringsmaatschappij Towergate: Een superjacht slurpt met gemak voor een half miljoen aan brandstof per jaar. Daarnaast ben je ongeveer twee miljoen kwijt aan personeelkosten. Jaarlijks onderhoud wordt geschat op zo’n 1,3 miljoen euro. Natuurlijk moet je ook havengeld betalen. Ga uit van zo’n drie mille per nacht. Een beetje superjachteigenaar is ook lid van een zogenaamde jachtclub.  In Monaco betaal je hiervoor zo rond de 30.000 euro betaalt. Bij elkaar opgeteld kost het onderhouden van een superjacht dus zo’n €4,3 miljoen op jaarbasis. Ook niet onbelangrijk: Voor hoeveel koop je zo’n superjacht ? Je kunt het zo gek maken als je wilt. Je kunt op zoek gaan naar een tweedehandsje, Maar nieuwprijzen schommelen vaak tussen de 100-150 miljoen per aankoop. Botenbouwers hanteren tarieven zo rond de twee miljoen per vierkante meter.

Auto- en motorsport:

De wereld van autoracen en motorsport kan extreem duur zijn, met kosten voor het aanschaffen en onderhouden van racewagens of motoren, brandstof, track fees en eventuele schadeherstel. Het begint natuurlijk met het behalen van een racelicentie. Reken hiervoor zo’n 700 euro per dag. Wil je echt een heel seizoen racen, dan kun je je inschrijven voor een instapklasse: bijvoorbeeld de Peugeot 206 GTi cup.
Een seizoen met zes tot acht races kost, inclusief auto, slaat een gat in je bankrekening van zo rond de 15.000 euro. Zit je zo in de slappe was, dat je die jongensdroom eindelijk wil verwezenlijken en je wilt een eigen formule 1-team oprichten? Denk dan aan een bedrag van 145 duizend dollar. Dat is namelijk het budgetplafond dat de FIA, de internationale racebond, heeft ingesteld voor Formule 1-teams. Daar zitten overigens nog niet de salarissen bij van de rijders. Om je een indicatie te geven: dat van Max Verstappen wordt geschat op zo’n 55 miljoen per jaar.

Luxe horlogeverzameling:

Het verzamelen van hoogwaardige, zeldzame en luxe horloges kan een kostbare hobby zijn, vooral als je op zoek bent naar exclusieve merken en limited edition stukken. Op het horlogeplatform krijgen beginnende verzamelaars het advies eerst veel rond te kijken bij beurzen/juweliers. Ga voor je eerste aankoop voor een vintage met een leuk verhaal, zo stel daar eenleifhebber. Dan vóel je gewoon dat je iets bijzonders om hebt & wordt je misschien ‘verliefd’ en wil je een verzameling van dat merk starten. Horloges zijn er natuurlijk in vele soorten, maten en vooral prijzen. Het is altijd leuk om te kijken wat het het duurste horloge ter wereld kost. Dat is op dit moment de Graff Diamonds Hallucination. Dit dameshorloge is gemaakt van zeer zeldzame gekleurde diamanten (110 karaats). Wie vrouwlief hiermee wil verassen, moet rekenen op een prijskaartje van zo’n 55 miljoen dollar.

Wijnverzameling:

Stel, je bent een matige drinker en je hebt altijd genoegen genomen met slobberwijntjes. Maar je wilt nu wel een stapje hoger. Aan welke kosten moet je dan denken? Op de site Eurocave geven ze een aantal voorbeelden. Zij raden aan eerst uit te zoeken wat je echt lekker vindt. Dus ga veel proeven. Een speciale wijnkast voor beginnende verzamelaars is nog niet nodig. Maar wijnen moeten wel liggend en donker bewaard worden bij een temperatuur tussen de 10 en 14° C. Heb je 200 euro ter beschikking, dan kun je je laten leiden door sentimentaliteit. Zoek dan naar flessen die passen bij een bepaalde gebeurtenis, bijvoorbeeld geboortejaar. Kun je zomaar het tienvoudige uitgeven, zorg in elk geval dan voor de juiste wijnaccessoires, zoals een wijnkoeler, karaf en goede glazen. Vincave noemt als investering niet die dure fles Barolo, maar Gattinara. Die is net zo goed en kost minder. Wie van wijnen uit de Bourgogne houdt, kan ook buurten in naburige streken als: Savigny-lès-Beaune, Fixin of Cru Beaujolais. Wil je zo rond de tienduizend euro gaan uitgeven, dan is kunst om namen te kopen, met een goede reputatie. Die wijnen moet je vaak een paar jaar bewaren, voordat ze op dronk zijn. Met de smaak moet de waarde ook oplopen.

In zijn algemeenheid kun je zeggen: koop grote wijnen uit grote jaren en zorg dat de etiketten op de flessen in goede staat zijn. Je kunt natuurlijk voor de allerduurste wijnen gaan, maar leuker is het als je een redelijke prijs betaalt, waarvan de waarde in de loop van de jaren oploopt. Toch nog even weten wat de duurste fles wijn ter wereld is? Dat is een rode wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000.

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT