Media

Media

Hoe is het met Jan Douwe Kroeske

Van sommige mensen blijft het een raadsel hoe ze een media-carrière konden opbouwen. Zoals bij Jan Douwe Kroeske, de lispelende gymleraar uit Harderwijk, die in de eighties de VARA domineerde.

Want wat deed de boomlange ras-Veluwenaar niet? Hij was bijvoorbeeld omroepster, sorry, omroeper, Jan Douwe deed ook de presentatie van 12 Steden, 13 Ongelukken en Kroeske ging light-extreem in Jules Unlimited. En dat allemaal met dat kenmerkende lispelende timbre, die labrador-blik en die permanent hangende onderlip.

Aankondigingen met Astma

Maar muziek was natuurlijk zijn ding, waarbij een zeker snobisme hem niet kon worden ontzegd. Hij was op de VARA dinsdag op Hilversum/Radio 3 van zogenaamd ‘de betere muziek’, denk dan REM, U2 en soms John Hiatt. En niemand kon je dan zo goed horen ademhalen als Jan Douwe bij zijn aankondigingen tussen de nummers door. Al is dat wat flauw, want de Harderwijker heeft astma.

JayDee

De grootste claim to fame van deze oud-gymleraar is natuurlijk het programma de 2 Meter Sessies, waar (toegegeven) grote acts, hun hits in kampvuur-versies speelden. De bijna geheel uit Hollandse zuivel bestaande Jan Douwe liet zich door grote artiesten dan JayDee noemen. Dat was gemakkelijker voor ze. Ook bij PinkPop, waar hij de interviews met de bands deed. JayDee’s Engels was daarbij zo houterig, dat je tenen van schaamte als rolmopsen in je schoen lagen.

Claim op Countdown

Kroeske’s exit bij de VARA was vrij geruisloos, maar beslist definitief. Hij leent zichzelf nu uit voor commercials en bestiert een eigen productiebedrijf. Heel slim ontfermde hij zich ooit over de rechten van alle Countdown-uitzendingen. Je weet wel, het popprogramma, gepresenteerd door o.a. Adam Curry op Veronica, destijds nota bene zijn grootste concurrent. Dat is meteen ook de reden dat je vaak alleen archiefbeelden van TopPop op televisie ziet en bijna nooit die van Countdown, want JayDee Kroeske gaf ze nooit vrij, althans niet gratis.

Simone Walraven komt terug!

Tot deze week. De alomtegenwoordige Range Rover-rijder Jan Slagter van Omroep Max toog naar het Veluwse vissersdorp en kocht van publiek geld de rechten op alle routinieuze playback-clips van Countdown. Nog meer nostaltainment op televisie. We verheugen ons nu al op bandoptredens van iconen als Kajagoogoo, Salt ’n Peppa en Nik Kershaw. Er is gelukkig ook goed nieuws: Jan Douwe gaat de flashbacks niet presenteren, daarvoor is – herinner je je haar nog? – de immer leuk Simone Walraven aangetrokken. Pfieuw.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT