Vet en glucose
Marjolein Dubbers is een zogenoemde vitaliteitscoach. Volgens haar zijn we wat onze voeding betreft eigenlijk allemaal verkeerd bezig. Volgens Dubbers blijkt namelijk dat de meeste mensen hun lichaam voortdurend laten branden op glucose, terwijl vetten – zowel gezonde vetten uit voeding als onze eigen voorraad vetcellen – een veel gezondere vorm van brandstof zijn die bovendien meer energie geven.
Dubbers zegt dan ook dat je moet proberen over te gaan op vetverbranding, want dan is het ook een stuk makkelijker om af te vallen. Ze geeft praktische tips hoe.
Eet roomboter en andere gezonde vetten
Volgens Dubbers zijn we bang gemaakt voor vetten, terwijl gezonde vetten blijken nou juist heel belangrijke energiegevers te zijn. Roomboter, avocado’s, kokosproducten, olijven, ongebrande noten, eieren, zaden en pitten, grasgevoerd vlees en wild gevangen vis: dit zijn allemaal gezonde vetten die je verzadigen en waar je lichaam volop energie van kan maken.
Schrap zoveel mogelijk zoetigheid
Weg met het snoepgoed en suiker in de koffie. Volgens Dubbers zullen je verzadigen waardoor je veel minder behoefte krijgt aan zoetigheid. Zij is zelf twintig jaar een suikerjunkie geweest en weet hoe hardnekkig de verslaving is. Schrap vooral ook zoete dranken, ook vruchtensap: zie het als vloeibaar snoepgoed.
Eet volop groenten in alle kleuren van de regenboog
Groenten bevatten een scala aan voedingsstoffen. Je keuze beperkt houden tot maar één soort groente op je bord is volgens Dubbers dan ook een beetje ouderwets. Zorg ’s avonds dat je minstens drie kleuren op je bord hebt liggen en schep de helft van je bord vol met groenten. Ontdek broccolirijst, courgettepasta en bloemkoolpuree: je lichaam heeft groenten zó nodig.