Aan de rand van Nederland

mannenpraat

Wie niets te verbergen heeft gaat naar het naaktstrand

We hebben weer een prachtige zonnige week te pakken. Tijd voor het strand! Zijn we de schaamte voorbij en liggen we op het naaktstrand?

Vreemd eigenlijk. Waarom zie je nauwelijks jongeren op het naaktstrand, terwijl zij juist de mooiste lichamen kunnen laten zien? Het naaktstrand in Noordwijk bijvoorbeeld wordt doorgaans bevolkt door personen die Bram of Saar al lang hebben omarmd. Hun lichamen weigeren deels of helemaal niet te voldoen aan de schoonheidsidealen van de magazines. Hangborsten, rimpelbillen, ouderdomsvlekken en grijze lokken zijn hier de norm. Maar niemand die ernaar kijkt. Omdat er niets te verbergen valt.

Weinig schaamte

Op het naaktstrand is er weinig schaamte om het lichaam, hoe imperfect ook. En wie die schaamte van zich af weet te gooien, werpt in een volgende beweging het textiel van zich af en voelt zich vrij. Wat een verschil met de pubertijd, waar elk pukkeltje een aanslag is op het zelfvertrouwen. Waar elk bikini- of zwembroekdieet uit de lifestyle pers wordt aangegrepen om er zomers op het textielstrand er op en top uit te zien.

Zee is bijzaak

Want op het textielstrand ben je niet naakt, maar is er des te meer aandacht voor het bloot. Die paar extra stukjes bedekkende stof, worden vooral gebruikt om het lichaam beter uit te laten komen. Op dit strand is de zee een bijzaak. Wie heeft er hier oog voor de weidsheid van de horizon, een school watervogels, een zeehond die opduikt of de blanke top der duinen? Nee, het textielstrand staat tegenwoordig voor vertier. Drank, ligstoelen, muziek. Feesten en partijen. Ibiza op zijn polderiaans, maar wel op rijafstand met de scooter. Dus daar moet je zijn als je jong bent. Hier overheersen de geslachtshormonen, wordt er geloerd naar elkaar, geknipoogd, gesjanst, wordt het baltsgedrag geperfectioneerd, liggen lichamen het liefst zo dicht mogelijk bij-, of soms zelfs gewoon op elkaar.

Voortplanten

Op het textielstrand overheerst de voortplantingsdrift. Omdat de meesten zich nog ooit een keer moeten voortplanten. Ja, het zijn dus pure natuurlijke driften. En in de natuur wint altijd de sterkste. Op het strand is dat de mooiste persoon. Maar om die baltstrijd te winnen, moet je wel velen uren voor in de sportschool doorbrengen, vaak honger lijden, je van je beste kant laten zien, gevat zijn. Succes uitstralen. Ja, het was ooit een leuke, spannende tijd. Maar wij en onze rimpels vermaken ons nu best op het rustige naaktstrand.

Foto: Getty 
Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT