Entertainment

Entertainment

Dit is wat extreme hitte doet met ons gedrag

Sjonge jonge, ik weet dat ik nu als de ultieme klagende Hollander ga klinken, maar wat was het donderdag bloedheet, hè?

Volle bak 30 graden en geen zuchtje wind te bekennen. Toch hoor je mij niet écht klagen, want stiekem hou ik wel van die tropische hitte. Al moet ik wel toegeven dat ik bijna de hele dag binnen ben gebleven omdat ik buiten natuurlijk geen letter op papier krijg. Soms waag ik een poging en ga ik met mijn laptop het balkon op, maar dat resulteert toch vaak in praten met de buren, kijken naar alle vrolijke tuintjes en vervolgens zwetend en uitgeput weer naar binnen verkassen.

Want hoe heerlijk dat zonnetje ook is, zodra die temperaturen omhoogschieten kunnen we er ook behoorlijk sloom van worden. We zijn op zulke dagen letterlijk niet vooruit te branden en krijgen maar weinig voor elkaar. Gelukkig hoef je je daar niet al te schuldig over te voelen, want onderzoek heeft aangetoond dat ons brein maar liefst dertien procent trager reageert als we aan hitte worden blootgesteld. Wetenschappers van de Universiteit van Boston, onderzochten een groep van 44 studenten die twaalf dagen lang verschillende denkoefeningen moesten uitvoeren. Deze groep werd in tweeën gesplitst: het ene deel moest de oefeningen uitvoeren in een lokaal waar de temperatuur 21,6 graden bedroeg en het andere deel van de groep moest dit doen in een ruimte van 27,6 graden.

De proefpersonen in de warmste omgeving maakten aanzienlijk meer fouten dan de personen in de andere ruimte. Aan de hand van deze resultaten en na uitgebreid onderzoek, concludeerden de wetenschappers dat onze hersenen trager reageren in hoge temperaturen. Onze concentratie vermindert dus overduidelijk door de hitte, maar hoe dat precies komt is nog niet vastgesteld.

Maar naast dat ons brein de nodige vertraging oplevert, schijnen we in onze handelingen juist agressiever te worden tijdens extreme warmte. John Cotton van de Universiteit van Purdue onderzocht de Amerikaanse politiestatistieken en kwam tot de ontdekking dat er veel meer geweld plaats vindt bij een temperatuur van dertig graden of hoger. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller we geïrriteerd lijken te raken. Ook Amerikaanse psychologen Robert Baron en Victoria Ransberger bevestigen dit en stellen dat het risico op rellen toeneemt met de warmte. Zodra het dertig graden wordt beginnen demonstranten sneller te gooien met voorwerpen, duurt het protest langer en moet de politie meer ingrijpen. Zal de uitdrukking ‘verhitte discussie’ hier soms iets mee te maken hebben?

Tsja, die zon doet de mens dus niet altijd even goed. Extreme hitte maakt ons traag en tegelijkertijd extreem strijdlustig, bijzondere combinatie wel. Nou ja, zo lang de temperatuur onder de dertig graden blijft is er geen vuiltje aan de lucht. En laat dat voor de komende dagen nou net het geval zijn.

(bronnen: metronieuws, eoswetenschap)

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT