Entertainment

Entertainment

Het meest voorkomende salaris in Nederland

Ik vind het altijd bere-interessant om in iemands anders huishoudboekje te gluren.

Wat verdien jij, bruto, netto? Wat klus je bij? Wat betaal je aan je vaste lasten?

Dat is toch ook boeiend, om te zien hoe anderen het doen? Nu is onderzocht wat het meest voorkomende salaris is in Nederland. Kun je dus gelijk even kijken of je er ver onder of ver boven zit. Let wel: dit is het salaris dat het vaakst voorkomt in Nederland, niet het gemiddelde inkomen van alle werkenden bij elkaar. Dus dit is geen gemiddelde, het is puur het bedrag dat de meeste Nederlanders maandelijks op hun rekening bijgeschreven krijgen.

Uit cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB) blijkt dat het modaal inkomen in 2022 in Nederland 38.000 euro bruto is, inclusief vakantiegeld. Maandelijks komt dat neer op een brutosalaris van 3.167 euro, wat netto zo’n 2.500 euro is. Geen vakantiegeld, heb je daar nog geen recht op of wat dan ook? Exclusief vakantiegeld ligt het modale inkomen in 2022 op 2.932 euro bruto (= 2.369 euro netto). Zit je met dit salaris ook rond dit getal? Dan ben je dus een gemiddelde Nederlander. Verdien je meer, dan verdien je meer dan de meeste Nederlanders.

En van dat salaris sparen wij Nederlanders overigens vrij braafjes. Ik geef het liever uit aan witte Gucci loafers, maar vooruit. Het spaargeld in Nederland ligt gemiddeld op 42.000 euro. Dat lijkt enorm veel en dat is het ook, maar dat komt omdat het gemiddelde enorm omhoog wordt getrokken door de rijken des vaderlands. Als die, zeg voor het gemak, een half miljoen hebben, dan snap je dat het gemiddelde omhoog schiet. Er zijn ook genoeg Nederlanders die maar een paar duizend euro hebben gespaard, hoor. Want ja, er is ook zoveel leuks te koop. En dat maandsalaris is enig voor de vaste lasten, maar ja… Soms wil je gewoon lekker gek doen en iets moois kopen. Mag ook zeker. Gewoon doen. Met mate. Spaar je de volgende maand weer keurig door, goed?

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT