FALDER nieuws

FALDER nieuws

De echte keizer van Ajax

Ajax zit in een diepe crisis. Wedstrijd na wedstrijd zakken de godenzonen verder in het moeras. De legendarische trainer Rinus Michels zei ooit: Voetbal is oorlog. Speel dan ook zo!

Precies tien jaar geleden overleed Rinus Michels op 77-jarige leeftijd. ‘De Generaal’ loodste Oranje als bondscoach naar de Europese titel in 1988 en bereikte veertien jaar eerder al de finale van het WK. Door de FIFA werd Michels in 1999 uitgeroepen tot de beste coach van de twintigste eeuw. Michels is de grondlegger van het ‘totaalvoetbal’ en werd wereldwijd geroemd om zijn tactische concepten als de buitenspelval. Als trainer werd Michels vier keer landskampioen met Ajax (1966, 1967, 1968, 1970), waar hij ook drie keer de beker (1967, 1970, 1971) won en eenmaal de eindzege greep in de Europa Cup 1 (1971). Hij is de echte Keizer van Ajax!

 

De getatoeëerde mannetjes met hun dikke Audi en BMW lopen als moegestreden krijgers op de groene mat. Het heilige vuur ontbreekt en de wil om te winnen is ver te zoeken. Falder (en wij handelen in de geest van Michels) heeft voor alle spelers huiswerk. Vier dikke pillen voor het weekend. Mobile verplicht inleveren en de auto in de garage.

 

  1. De kunst van het oorlog voeren.

Een uit ca. 400 v.C. stammend Chinees meesterwerk. Het oudste filosofische werk over het voeren van oorlog in de geschiedenis van de mens. De wijsheid van Sun-Tzu betreft niet alleen oorlog. Hij inspireert ook op andere gebieden, zoals voetbal!

  1. Scoren

Boek van de autoriteit op het gebied van de voetbaltraining, Wiel Coerver. Eigenzinnige mannetje dat met zijn oefenstof vele balkunstenaars op topniveau heeft gebracht.

  1. Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen

Alle sterke verhalen van Baron van Münchhausen. Misschien niet waargebeurd, maar spreken tot de ongekende verbeelding en leiden tot oersterke prestaties. Volgens de verhalen kon de baron verbazende dingen doen, zoals op kanonskogels vliegen, doorrijden op een in tweeën gehakt paard, hongerige wolven binnenstebuiten keren of zichzelf aan zijn eigen vlecht uit een moeras trekken. Trek hier je lering uit.

  1. Je moet schieten, anders kun je niet scoren

De legende van Ajax zelf, Johan Cruijff, mag natuurlijk niet ontbreken. Luister naar de meester en leer alles uit je hoofd!

Michels met de Europacup in 1988, Duitsland
Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT