Sport

Sport

Open brief aan Rutte, het Nederlands voetbal verdient Europese bescherming

Het Nederlands Elftal is nu officieel uitgeschakeld voor het WK. Het Totaalvoetbal waarmee we furore maakten, moet Europees worden beschermd. Waarom stond hier niets over in het regeringsakkoord?

Geachte heer Rutte,

Het Nederlands Elftal gisteravond tegen Zweden gezien? Tegen Frankrijk was u in elk geval zelf in het stadion aanwezig, toen Nederland een ontiegelijke draai om zijn oren kreeg. U bleef maar lachen tegen Macron, waar u naast stond. Ja, dat is diplomatie, dat snappen we ook wel.

Feyenoord wint Europacup 1 (1970)

Brood en spelen
Maar handig politicus als u bent, u moet zich toch zorgen maken. U weet als geen ander dat u het volk heel makkelijk kunt zoet houden door ze brood en spelen te geven. Met dat ‘brood’ zit het wel goed. De economie floreert. Maar die ‘spelen’ dat is in Nederland vooral voetbal. En daarin schoppen we momenteel geen deuk in een pakje boter. Moeten we het voor u nog een keer op een rijtje zetten? Feijenoord nu al veroordeelt tot de laatste plaats in de Champions League, Ajax en PSV uitgeschakeld. En het Nederlands Elftal, daar hebben we net al over gehad.

Ajax wint Europacup 1 (1973)

Leeggeroofd
We kunnen het de clubs zelf niet kwalijk nemen. Elk seizoen weer wordt hun meest kostbare inventaris leeggeroofd. De rijke voetbalclubs plukken ze leeg alsof wij een kolonie van hen zijn. Het Totaalvoetbal, waarmee wij internationale roem vergaarden en dat ons vele prestigieuze cups opleverden, krijgt geen tijd om zich door te ontwikkelen. Geen ander groot voetballand dat zo heeft geleden als wij onder de huidige transfernormen, die weer zijn gebaseerd op Europese wetgeving.

Huldiging Nederlands Elftal 1974 o.m. Joop den Uyl

Geen daden maar woorden
Hoogste tijd dat u verbaal nu kracht gaat geven. Geen daden maar woorden. Harde woorden. U moet ervoor zorgen dat het Totaalvoetbal Europees wordt beschermd. Net zoals ‘Basterdsuiker’, ‘Goudse Kaas’ en de ‘Westlandse Druif’. Als wij dan een tijdje onze grenzen kunnen dichtgooien en ons zo afschermen tegen de voetbalgieren die nu maar boven ons landen cirkelen, kunnen wij in alle rust het Totaalvoetbal versie 2.0 ontwikkelen. U zult zien dat binnen een aantal jaar onze topclubs en het Nederlands Elftal net zo makkelijk weer bekers op het internationale front zullen ophalen zoals vroeger. Het volk tevreden. U tevreden. Dus wat let u tijdens deze formatie? Inkoppertje toch?

Volksfeest Nederlands Elftal EK kampioen 1988

PS: Als bijlage voegen we bij deze brief een aantal voorbeelden van Nederlandse voetbalsuccessen van vroeger. Zodat u weet hoe het in de toekomst weer kan zijn. Checkt u ook even dat filmpje van Joop den Uyl, die polonaise liep met de Nederlandse voetballers die in 1974 als tweede eindigden tijdens het WK in Duitsland. Zo kunt u ook straks weer schitteren dankzij de successen die Totaalvoetbal 2.0 ons gaat opleveren.

Met vriendelijke groet,

Wij van Falder

PSV wint Europacup 1 1988

Ajax Wint Champions League-finale 1995

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT