Sport

Sport

Vrouwelijk voetbalcommentaar: kan dat?

In de UK en Duitsland zit er al een vrouw achter de microfoon tijdens voetbalwedstrijden, in Nederland nog niet.

In België overigens analyseert een vrouw de voetbalwedstrijden. In Nederland zijn er dit WK nog geen vrouwelijke commentatoren en analisten aan het woord geweest. Een schande, zegt presentatrice Barbara Barend bij het NOS-journaal op NPO Radio 1: ‘We lijken wel de enige zonder vrouw in Rusland. Daar gaan mijn haren recht van overeind staan.’

Diversiteit

Wel vreemd eigenlijk als je beseft dat het vrouwenvoetbal succesvoller is dan het mannenvoetbal. Nu de dames op 1 staan in Europa, zou je denken dat de diversiteit in voetbalcommentaar ook een nieuwe dimensie krijgt. Maar zijn vrouwen net zo begaan met het spelletje als de man? We gaan natuurlijk niet vervelend doen over de buitenspelregel, maar mannelijke kijkers willen wel graag weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. De commentator moet veel emotie en niet te vergeten kennis in zijn relaas leggen. Fouten worden door de huidige commentatoren overigens ook genoeg gemaakt, om nog maar te zwijgen van de zinloze feiten die tijdens dode spelmomenten worden geroepen.

Draadstaal over Kuiphof

Magie

Terug naar de vraag: is de vrouw net zo gek van voetbal als de man? In onze tijd hadden we Herman Kuiphof, die vaak op onnavolgbare wijze de wedstrijd wist te verslaan. Je zat op het puntje van je stoel. Dat is de magie, denken wij. Dat je zelfs van een slechte wedstrijd nog iets spannends kan maken. Bekendste uitspraak van Kuiphof: Zijn we er toch weer ingetuind!, gemaakt tijdens de WK-finale West-Duitsland – Nederland op 7 juli 1974 toen de Duitse voetballer Gerd Müller 2-1 scoorde voor Duitsland. Of Theo Reitsma met de opmerking Ja, dit is een goed stel hoor!, uitgesproken na afloop van de door het Nederlands Elftal gewonnen finale van het EK Voetbal 1988. Theo Koomen schreeuwde ons geëmotioneerd toe vanaf de motor tijdens de Tour (je was er gewoon bij!) en wat dacht je van Evert ten Napel en Hugo Walker (‘Komt dat schooooot!’).

Van Persie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jack!!!!!!!!!!!!!!!!

Het toppunt van voetbalbeleving is natuurlijk Jack van Gelder. Zie filmpje. Jack is en ademt voetbal als niemand anders. Als je al niet van voetbal houdt, dan ga je er spontaan van houden. Wij denken dat vrouwen heel goed ook rugnummers kunnen onthouden en een zinloos feitje over Ronaldo kunnen oplepelen (hij pieste tot zijn 6e in zijn bed), maar we betwijfelen of ze net zo krankzinnig kunnen worden als Van Gelder. Maar zoals in voetbal geldt: nooit geschoten is altijd mis. Dus vooruit met die geit, kom maar door met de 1e vrouw achter de microfoon!

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT