Harri Theirlynck

Harri Theirlynck

‘Moest ik de barista, die  80% van haar omzet kwijt was, met zoiets onnozels lastig vallen?’

koffiebar, barista
‘Houden jullie het nog een beetje vol?’ Hyperfoute vraag om in deze tijd aan de barista van de koffiebar take away te stellen. Vooral 50-plussers moeten op hun tellen passen.

Maak 'm/haar blij

barista, koffie,

Valkuil voor aardige 50-plussers: ‘Wat je nu nóóit aan de barista moet vragen!’

Invoelend en belangstellend zijn voor de ellende in de horeca, dat wil deze Falderaar wel. Afgelopen ochtend liep ik keurig langs de lijntjes een koffiebar in Den Haag Centrum binnen. Ik was de tweede klant van de dag, het was 09.33 uur en doodstil. Mijn bestelling (‘medium cappuccino, double shot’) was gedaan. Om mijn groot & warm meekloppend hart te tonen stond ik op het punt te vragen: ‘Wat een tijden hè, houden jullie het nog een beetje vol?’ of iets anders vreselijk clichéachtigs. Ik aarzelde. Moest ik de barista, een hardwerkende Portugees Nederlandse vrouw die waarschijnlijk 80% van haar omzet kwijt was, met zoiets onnozels lastig vallen?

Ineens had ik een geniale inval. Ik vroeg haar: ‘Wat is in deze tijd nou de meest gestelde vraag aan jullie?’ Ze veerde helemaal op. Vanuit de keuken kwam zelfs de kok, die mijn vraag had gehoord, aanhollen. En ze liepen samen leeg. De kok: ‘De meeste klanten vragen iets als “gaat het een beetje?” De man maakte een mag-ik-een-teiltje-gebaar. ‘Neen, natuurlijk gaat het niet.’ De barista zei: ‘ “Houden jullie het een beetje vol?”, hoor je ook vaak. Dat vind ik zo’n stomme vraag. Dat hoef je toch niet te vragen. Vooral senioren vragen dat vaak. En die vragen maar door, want ze hebben de tijd. Het is aardig bedoeld hoor, maar als je het elke dag 20 keer hoort, doet het je bijna pijn. We zullen wel moeten. Dat snap je zo toch ook wel.’

Zeg het goede en de beloning zal groot zijn!

‘Je vraagt de gehangene toch ook niet of het allemaal wel meevalt?’

Ik stelde in nog twee andere koffiebars dezelfde vraag: ‘Wat is in deze Corona-tijd nou de meest gestelde vraag aan jullie?’ Koffiebar-eigenaars haten vragen over COVID-19 ellende. Ze zitten er namelijk middenin. Anders zouden ze niet met plastic handschoenen aan buiten koffie schenken in papieren cups, op een plank op schragen.

Hieronder 7 Stomme Vragen die je volgens mijn mini-onderzoek barista’s beter niet kunt stellen bij de bestelling van je ochtendcappuccino. Het is goed bedoeld maar het vreet als zuur door hun trommelvlies. (Je vraagt de gehangene toch ook niet of het allemaal wel meevalt?)

  1. ‘Gaat het een beetje?’
  2. ‘Houden jullie het nog een beetje vol?’
  3. ‘Wat een rare tijd, hè.’
  4. ‘Jullie zullen zeker wel blij zijn als het afgelopen is.’
  5. ‘Jullie verkopen zeker heel wat minder koffie dan normaal.’
  6. ‘Hebben jullie enige idee wanneer jullie weer gewoon open gaan?’
  7. (En de top-downer van 60-plussers met te veel vrije tijd: ‘Mag ik hier misschien ook even gaan zitten?’ NEEN!!

Maar wat mag ik dan wél zeggen, vroeg ik me vertwijfeld af. Stom staan zwijgen bij het rare ‘nieuwe normaal’ is ook niet logisch.

Hier maak je ze wél blij mee, vertelde een barista me. ‘Zeg bijvoorbeeld: “Jullie hebben altijd van die lekkere koffie, precies goed.” Daar word ik blij van. Ook al meen je er niks van, het doet ons goed. Dat is ons beroep.’ Nog beter is deze: “Over twee maanden, als deze ellende hopelijk is afgelopen, kom ik bij jullie een maand lang elke zaterdag met vier vrienden ontbijten.” ‘Kijk, daar hebben we echt wat aan.’

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT