AfterMidlife-APK

AfterMidlife-APK

Kushandjes in hèt klassiekerland van Europa

In welk land juicht de politie je toe, als je het gaspedaal diep indrukt? In Italië natuurlijk. Tijdens de Mille Miglia-race, die vandaag weer start. Wij maakten het mee. Echt, dit beleef je nergens.

Het zijn de Mille Miglia-dagen tussen Brescia en Rome. Tot en met de jaren vijftig stond dit gelijk aan een 1500 kilometer lange autorace over de openbare weg. Maar toen in 1957 het zoveelste zware ongeluk gebeurde, met vele doden als gevolg, is racen sindsdien verboden. Nu herleven oude tijden dankzij 400 equipes met pre-1957 auto’s die in twee dagen hetzelfde traject overbruggen. Maar dit Mille-Miglia weekend heeft zich tegelijkertijd ontwikkeld tot nationale autoshow-dag. Iedereen in Noord-Italië die een beetje bezienswaardig voertuig bezit, van heel oud tot heel duur, begeeft zich tussen de colonne van raceklassiekers én het gewone dagelijkse verkeer. Daartussen bevinden wij ons ook. Op uitnodiging van Jaguar, dat ons in een Jaguar F-TYPE laat meerijden.

Korte impressie van het Mille Miglia-event.

Je bent wat je rijdt, en dat geldt zeker vandaag hier in Italië. In de dorpjes staat het publiek rijen dik opgesteld. De  F-TYPES maken ons tot filmsterren. We horen gejuich, krijgen kushandjes toegeworpen, duizenden camera’s klikken. Uit mannen –en vrouwenkelen klinkt ‘accelerare’, ‘accelalare’ . Wie kan zich dan nog inhouden? Het gaspedaal wordt ingedrukt. De F-TYPE verandert spontaan van een mooi meisje in een mijnwerker met stoflongen. Het publiek deert het niet. Sterker nog, gaan helemaal uit hun dak als de V8-motor (500pk) een uit de centraal geplaatste dubbele uitlaten een ploffende, rochelende en gorgelende schreeuw laat klinken (dit racegeluid is instelbaar via een knop op het zogenaamde Active Sound-systeem). Even worden we in de lederen sportstoelen gedrukt en sprinten we naar voren (0-100 in 4,3 seconden). Voor de politie hoeven we niet bang te zijn, zij juichen net zo hard met de omstanders mee. Daarom ook durven we buiten de dorpjes het gaspedaal flink in te drukken. De begrensde maximum snelheid van 300 kilometer halen we bij lange na niet, daar lenen de Toscaanse bergwegen zich simpelweg niet voor. Maar het is tegelijkertijd wel een prima parcours om de Jaguar zoveel mogelijk op de pijnbank te leggen. Terwijl uit het Jaguar Sound System het sentimentele lied klinkt van een Italiaan die de liefde van zijn leven verloor, zien wij een bord dat een volgend dorp aankondigt. We nemen gas terug, ontwaren in de verte alweer de volgende mensenmassa. Over een paar minuten zijn we weer filmsterren.

Mille Miglia met eigen ogen zien? Dit jaar staat deze autohappening gepland van 13-17 juni.

Falder.nl is de grootste site voor mannen van 50-plus van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT