Sjaak

Sjaak

Wat zou jij doen met 10 mille? Zomaar, als cadeautje…

Fractievoorzitter van GroenLinks wil jongeren vanaf 18 jaar fêteren met 10.000 euro. Gratis geld. Is dat een intelligent of juist oerdom voorstel?

Het bericht sloeg natuurlijk in als een bom: jongeren vanaf 18 jaar zoveel geld geven. Dat is zoals wij vroeger wel eens riepen: de kat op het spek binden. Paarlen voor de zwijnen. Wat denk je dat er zal gebeuren als de jeugd zoveel geld ineens krijgt? Gewoon krijgt? Die gaan natuurlijk massaal naar de kroeg, de sushi-bar, kopen zich helemaal kapot aan spullen in de Nikestore, aan games, smartphones, dure horloges en een echte Van Moof fiets.

Nederland is een calvinistisch land en daar hoort gratis geld helemaal niet in thuis.

In het zweet des aanschijns zult u uw brood verdienen. Als 11-jarig jochie moest ik – columnist Sjaak – al schoffelen in de eindeloze bollenvelden tussen Sassenheim en Lisse. Zakgeld? Dat woord kenden ze bij ons thuis niet. Als je iets wilde kopen, dan ging je er maar voor werken. Krantenwijk, auto’s wassen, bollen pellen, dahlia’s rooien, het gras maaien, heitje voor een karweitje. Voor niks gaat de zon op. In de jaren 60 en 70 werd het arbeidsethos met dezelfde kracht als heipalen van de wederopbouw in de nog jonge grijze massa van menig kind geramd. Alles stond in het teken van werk. De maatschappij, economie, de politiek en je eigen vader herhaalde tot vervelens toe: werken moet je, werken zal je.

Ik zou willen dat het in mijn tijd had bestaan: een bonus om het leven te ontdekken.

1 op de 4 mensen haalt zijn pensioen niet....

Werken, ach, het zal wat. De jeugd van tegenwoordig heeft nog 60 tot 70 jaar te werken. Gun ze hun plezier, hun ontdekkingstocht naar volwassenheid.

Laat ze een jaar reizen en de wereld ontdekken. Alle musea van de wereld bekijken en andere culturen leren kennen. Werken kunnen ze hun hele leven nog. En langer. Natuurlijk zijn er lapzwanzen die deze 10 mille er binnen een week doorheen jagen. Met bier, dames van lichte zeden en gadgets. Maar ook dat is een harde les. Die komen vanzelf tot bezinning. Hoe dan ook is die 10 mille altijd goed besteed.

Momenteel worden we allemaal vanwege Covid19 massaal gesponsord door de Staat. Er is geen werknemer die niet eigenlijk verkapt in de WW zit. Rutte betaalt ons salaris. Gratis geld. Denk daar maar eens aan als je morgenochtend weer achter je laptop thuis kruipt. De jeugd heeft de toekomst. Laat ze nu alvast genieten.

Foto’s: 123rf

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

 

 

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT