Lifestyle

Lifestyle

Balconia of stressend naar de Costa?

Was u al geweest of moet u nog? Vakantie. Een toenemend aantal mensen vinden met vakantie gaan dubieus worden.

Een dag van tevoren op Schiphol zijn, urenlang in files staan, vechten om een bedje bij het zwembad, vreemd eten, 45 graden in de schaduw, terwijl het in de tuin of balkon juist lekker is.

Elk jaar neemt het aantal toeristen wereldwijd toe. Amsterdam bijvoorbeeld is de tsunami eigenlijk wel goed zat aan het worden. De Nederlandse reisfilosoof Ruud Welten spreekt al ‘van een collectieve dwangneurose.’ Ook auteur en psychiater Dirk De Wachter blijft gefascineerd door de drang om massaal naar andere oorden te trekken. ‘De mens heeft een fundamentele nood aan iets nieuws, aan verandering,’ zegt hij. ‘Dat vindt hij blijkbaar belangrijk genoeg om voor in de rij te staan. Het is een drang die vol tegenstellingen zit. Het is heel dubbel.

Mensen gaan warme oorden opzoeken, maar daar willen ze airco. Mensen gaan op zoek naar exotisch eten, maar willen dat wel in shopping malls kopen. Ze zeggen te streven naar stilte, maar reizen naar ongelofelijke drukte.

Ze willen afwisseling, maar tegelijk in het vertrouwde terechtkomen. En zo vraag ik me ook af hoeveel klimaat spijbelende jongeren vandaag met het vliegtuig vertrekken.’

‘Ik pleit ervoor dat mensen eens gaan achterover zitten, en de vraag bij zichzelf stellen: vind ik dat reizen wel plezierig? Wil ik wel echt ver weg gaan? Denk even na en volg niet wat je buurman of collega’s je ingeven. Nood wordt heel vaak door de omgeving ingeblazen. Want misschien is het hier in het park om de hoek ook wel aantrekkelijk, en is het weer hier veel aangenamer?’

Frans van Deijl (61) is freelancejournalist voor onder meer het Haarlems Dagblad en HP/De Tijd. Hij schreef ooit in 2012: ‘Groeten uit Balconia: waarom ik niet op vakantie wil’. Hij omschrijft vakantie als ‘een gedwongen verblijf in het buitenland dat anderen vakantie noemen’. Hij gaat één keer per jaar maximaal twee weken weg met zijn vrouw en twee zoons (13 en 17). ‘Dan zit ik meestal aan het zwembad te lezen of kijk ik de Tour de France. Na twee, drie dagen heb ik het wel weer gezien. Vakantie is een gedoe, het is duur en levert stress op. Te vroeg je bed uit om op Schiphol in de drukte terecht te komen, tussen allemaal types met wie je normaal nooit in aanraking komt. De wc’s stinken en met een beetje pech zit je in het vliegtuig tussen de scholieren op eindexamenreis. Tegenwoordig neem ik een oxazepam om een beetje te chillen. Of twaalf uur in de auto zitten met ellenlange files, verschrikkelijk. Wat een volksverhuizing voor een weekje rust. Vroeger vond ik het wel aardig. Misschien is het de leeftijd, maar van mij hoeft het niet meer. En ik hoor steeds meer mensen die er hetzelfde over denken. Ik zeg het je: de staycation is de nieuwe trend.’

Wij zijn dit jaar met de zomervakantie in Nederland en vorig jaar trouwens ook. We herkennen ons dan ook best wel in het bovenstaande. We hebben totaal geen zin meer om met miljoenen tegelijk op een moderne soort volksverhuizing te gaan naar de bekende plekjes in Europa.

We hebben mooie herinneringen aan heel veel reisjes in het hoogseizoen, maar de beelden van enorme drukte, zonnebrand, hoge prijzen, urenlange files en de plaspauzes in bedompte en naar patatvet en verschraald bier stinkende wegrestaurants staan ook op ons netvlies gebrand.

Vroeger, dan gingen we als jongelui gewoon op de bonnefooi naar Griekenland, ergens in mei. Het seizoen moest nog beginnen. Slapen op het strand, blowen op het dak van een jeugdherberg. Schiphol was nog geen Efteling, de obers waren nog aardig, de prijzen laag en de toeristen nog te tellen. Ieder zijn meug, we zijn nergens tegen, maar we voelen steeds meer voor echt reizen en niet meer met vakantie gaan.

Met vakantie gaan lijkt tegenwoordig zo een verplicht nummer. En dan al die blije posts op Facebook… Terwijl reizen een soort verlengde zou moeten zijn van je dagelijkse leven. Hoe is het om 2 maanden te leven in New York, in Canberra of in Berlijn? Dan krijg je toch een veel beter beeld en idee van hoe een andere plek op aarde daadwerkelijk is? Ga op reis en niet met vakantie, is ons advies.

Foto: Shutterstock

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

 

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT