Lifestyle

Lifestyle

Voor Johan is geen ruimte meer

We hebben ze allemaal gekend of kennen ze nog: een morsige oom die altijd net de verkeerde moppen vertelde of te lang zijn hand op de knie van je nichtje legde.

Het verhaal is inmiddels bekend: Johan Derksen, analist bij Vandaag Inside (VI), vertelde een anekdote over een vrouw en een kaars.

Hij verontschuldigde zich al bij voorbaat, probeerde het een dag later nog recht te breien met een inderhaast aangepaste versie, maar het kwaad was al geschied. Inmiddels is ook bekend dat het programma van de buis gaat.

Johan. Hij doet ons denken aan die ene oom die je in elke familie vindt of liever: vond, want het is een uitstervend ras.

We praten over de jaren 60, 70, stukje 80 misschien nog, maar toen al kon een dergelijke boomer rekenen op veel (feministisch) tegengas. Voor die tijd was hij op elke verjaardag nog de graag geziene, gekke en grappige oom die met het grootste gemak de ene foute mop na de andere vertelde, die net even iets te lang je nichtje op zijn schoot hield, je zomaar een rijksdaalder gaf voor je verjaardag of je moeder bij het langs lopen een klap op haar achterwerk verkocht.

Johan kapt...

We zaten in een kringetje, rookten zware shag, dronken te veel bier en jenever en intussen knabbelden we aan blokjes kaas en plakken leverworst. En dan kwamen de sterke verhalen.

Niks mis mee, want het was nu eenmaal die tijd. Andere tijden, net wat u zegt. We zijn boven de 50, 60 soms al, en we kunnen nog steeds hard lachen om de moppen en zeker ook om Johan Derksen, maar ergens vinden we het ook schuren, vinden we de moppen en anekdotes opeens ranzig en een grens over gaan.

We hebben allemaal een oom van dat kaliber, en we hebben allemaal in onze jeugd gekke dingen gedaan die het daglicht niet konden velen. Maar dat was toen. En nu is nu en nu is alles anders. Omdat het anders voelt, omdat anderen zich anders voelen.

Johan gaat zeker niet uit als een nachtkaars, hij vlamt als geen ander. Alleen zoals hij zelf al zei: ‘Voor een type zoals ik is kennelijk geen ruimte meer.’ Misschien is dat helaas wel de juiste conclusie. Afschminken en naar huis. Net als die oom van toen…

 Fotografie: shutterstock

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT