Nooit te oud om te leren

Nooit te oud om te leren

De positieve kanten van een herfstbui

Veel regen dit najaar. Al dat vocht is niet best voor je humeur, maar het is wél goed voor een aantal andere zaken.

Van het huidige druilerige weer word je waarschijnlijk niet blij, maar al dat vocht heeft wel degelijk een paar positieve aspecten

Huid
Regen is redelijk goed voor je huid. De neervallende druppels halen allerlei schadelijke stoffen uit de lucht zoals roet en fijnstof. Die komen dus niet op je huid terecht en dat is (een beetje) winst. Bovendien is regenwater in de regel zachter dan leidingwater.
Desondanks toch graag een verzorgende crème opbrengen ’s ochtends. Want regen gaat vaak gepaard met windvlagen en die drogen de huid uit.  De aanslag van vrieskou op je vel is overigens aanzienlijk groter, zoals je hier kunt lezen.

Haar
Veel mensen merken dat vocht de krullen in hun haar naar boven haalt en steil haar golvend maakt. Dat komt door de reactie tussen water en haarmoleculen. Haar bestaat uit lange, spiraalvormige moleculen (keratine) die in elkaar gedraaid zijn, vergelijkbaar met de strengen in een touw. Deze keratinestrengen worden bijeengehouden door chemische bindingen die de structuur van het haar bepalen: krullend, kroes, golvend of steil. Kroeshaar wordt niet beïnvloed door vocht. De andere soorten wel, omdat er waterstofbruggen gevormd worden tussen de keratinestrengen en dat zorgt voor meer krullen en golven.

Gewicht
Wist je dat je ook meer calorieën verbrandt als je buiten beweegt, en dus ook in de regen? Uit een Japanse studie blijkt dat je lichaam warm houden je energie kost en je daardoor dus meer calorieën verbrandt. Maar je gaat er echt geen kilo door kwijtraken, dat dan weer niet.

Stemming
Veel mensen houden van de geur die vrijkomt tijdens en na regenval. Deze specifieke, kalmerende geur heeft zelfs een naam: Petrichor. De aangename geur ontstaat bij het vrijkomen van plantenoliën die tijdens droogte door de bodem geabsorbeerd werden. Deze oliën verdampen na regenval en verspreiden zo hun aroma (petrichor en geosmin).

Stichtelijk
En hou dit in gedachten als je weer eens doorweekt op de fiets zit: Regen brengt mensen samen: samen klagen over het weer schept een band.

Dit artikel is eerder geplaatst op modmod.nl

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT