Nooit te oud om te leren

en dan nog even dit

Is haar overgang jouw ondergang?

Je vrouw in de overgang. Niks aan de hand of... toch maar even een paar handige tips. Voordat het uit de hand loopt....

Wij kunnen ons voorstellen dat veel mannen de overgang als een behoorlijke aanslag op hun humeur ondergaan. De meeste mannen – eenmaal 48plus – kennen inmiddels alle symptomen. Wij ook wel, maar in de praktijk merken wij er nog weinig van. Onze vrouw heeft gewoon geluk denken wij. Gelukkig. Want het is nogal een waslijst waar vrouwen last van kunnen krijgen: hartkloppingen, stemmingswisselingen, vermoeidheid, depressies en gewichtstoename.

Maar hoe overleef je als man de overgang? Tuurlijk, het gaat om de VROUW, maar wij hebben er ook mee te maken. Want het is een periode die in elke relatie flink veel onrust en emoties teweeg brengt. Uit elkaar gaan kan altijd nog, maar is – geef toe – een tikje rigoureus. Maar je wil ook niet elke week het servies vernieuwen. Falder richt zich dan ook tot de experts. 5 tips van dokter Vogel (ja, hij bestaat!) om de ‘overgang’ samen te overleven.

Tips om de overgang te overleven

Tip 1: praten

Een goede relatie valt of staat bij de communicatie. Als vrouw kun je door de overgang allerlei mentale veranderingen doormaken. Wat je eerst deed en leuk vond wil je ineens niet meer. Veel vrouwen merken bijvoorbeeld, dat ze niet zoveel zin en energie meer hebben om voor iedereen te zorgen. Ze willen meer voor zichzelf gaan zorgen en beter hun grenzen aangeven. Vaak zijn ook rond deze tijd de kinderen de deur uit en komt er daardoor meer ruimte om de dingen anders te doen. En je partner? Die snapt niet altijd waarom je ineens anders reageert. Praat met elkaar over wat je doormaakt, wat het met je doet en wat je van hem specifiek nodig hebt. Mannen vinden het vaak het prima om duidelijkheid te hebben.

Tip 2: elkaar opnieuw ontdekken

Als je al langer bij elkaar bent, denk je maar al te goed te weten hoe de ander in elkaar zit. Je kunt als het ware al uittekenen hoe je partner zal reageren in verschillende situaties. Maar pas op, zo’n vernauwd blikveld kan je blind maken voor allerlei zaken die onder de oppervlakte verscholen liggen. Bekijk je partner daarom eens met frisse ogen; als een persoon die je net ontmoet. Net zoals jij, verandert hij ook door de jaren heen.

Tip 3: elkaar vrijlaten

Je kunt de ander niet veranderen en die realisatie kan een hoop lucht geven in je relatie. Ook al ben je al lang bij elkaar, het kan zijn dat je je blijft ergeren aan de gewoontes van de ander. Dat geeft elke dag een hoop spanning en irritatie. Probeer het eens anders en geef elkaar wat lucht. Leven en laten leven, laat die ander lekker zijn ding doen, stoor je er niet aan en ga wat vaker je eigen weg. Het kan verfrissend zijn alleen op pad te gaan en ook dingen los van elkaar te doen.

Tip 4: intimiteit opzoeken

Veel vrouwen beleven een nieuwe opbloei van hun seksualiteit in de overgang. Laat je partner weten wat je wel en niet wilt. Vind je het lastig dat face tot face te doen? Schrijf dan eens een brief met je wensen en verlangens en nodig je partner uit om hetzelfde te doen.

Tip 5: wederzijds respect

Het lijkt soms wel dat hoe langer je bij iemand bent, hoe meer het wederzijds respect verdwijnt. We kennen allemaal wel van die stellen die elkaar ten overstaan van anderen afvallen of belachelijk maken, of die constant zitten te fitten op elkaar. Waak er daarom voor dat het respect verdwijnt uit je relatie.

Of ga veel uit met je vrienden (altijd leuk, en dus ook zonder overgang), claim een eigen slaapkamer (lekker rustig) en maak er ook af en toe een grap over. Mag van Falder.

Foto:  Getty 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT