Nooit te oud om te leren

Nooit te oud om te leren

Waarom avondmensen slimmer zijn en meer geld verdienen

Kun je maar niet in slaap vallen ’s avonds?

En ben je ’s ochtends vroeg niet wakker te krijgen? Dat is een goed teken. Want een avondmens zijn heeft duidelijke voordelen, blijkt uit onderzoek.

De dag is nog lang
Mensen werden namelijk gevraagd of ze juist avondmensen of ochtendmensen waren en wat voor banen en diploma’s ze hadden. Daar kwam uit dat de avondmensen die laat naar bed gaan vaak in het bezit zijn van het soort intelligentie dat meestal gekoppeld is aan hoge inkomens en belangrijke banen. Ze zijn emotioneel intelligenter: socialer dus. En ze verdienen meer knaken. Dat komt doordat die banen waarin ze goed zijn vaak ook nog ’s avonds doorgaan. Zij zijn die types die om 20.00 uur nog ijzersterke mails tikken naar hun baas of naar een nieuwe klant. Ze zijn de types die doorzetten met hun eigen ondernemingen omdat ze alle uren van de dag benutten.

Uitslapen maar
En sowieso zijn ze gewoon slimmer, die avondmensen. Uit onderzoek van de Universiteit van Madrid bleek – nadat het slaappatroon van duizend studenten onder de loep werd genomen – dat wie later naar bed gaat en daarom later wakker wordt hoger scoort als het gaat om het oplossen van problemen en abstract redeneren. Dat wordt vaak geassocieerd met ‘algemene intelligentie’. Ook de mensen die graag uitslapen vallen in deze categorie slimmeriken.

Uit een ander onderzoek blijkt dat avondmensen vaak langer opblijven dan ochtendmensen: logisch, ze zijn ’s avonds juist op hun best en willen niet vroeg naar bed. Het is een soort gewoonte die veel intelligente mensen hebben: je kunt het jezelf niet aanleren door opeens laat naar bed te gaan. Maar deze mensen vinden het prima om voor het slapen nog wat mails te sturen of wat boekhouding te doen; ze zijn toch nog klaarwakker. Dit is ook bewezen in onderzoek: een groep avondmensen en ochtendmensen mocht even lang slapen. Daarna deden ze tien uur lang werk: de groep ochtendmensen maakte veel sneller fouten omdat ze moe werden, de avondmensen konden nog wel even door met werken, want ze kwamen na een paar uur pas op stoom.

Dus: als je weer eens een latertje hebt: geen zorgen. Je doet er goed aan.

Bron: Peninsula Doctor

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT