Harri Theirlynck

Harri Theirlynck

Hoeveel pilletje slik jij per dag? En, helpen ze?

De gemiddelde senior slikt al snel 5 verschillende pilletjes per dag. Sommige 80-plussers tikken de 18 pilletjes per dag aan. Wie leeft er het langst?

The Battle of The Pills! Het aantal pilletjes als maatstaf voor je gezondheid.

Twee kerels van 60+ zaten naast mij op het terras tegen elkaar op te snijden over hun gezondheid. Maar dan in omgekeerde zin. Het ging erom wie van de twee de ziekste zieke was. Hun criterium was het aantal pilletjes dat ieder per dag slikte. De kale man met zijn couperosehoofd zei: ‘Ik slik nu drie pilletjes.’ De magere man met snor in ruitjesbroek toepte over en zei: ‘Ik slik nu dagelijks zes medicijnenen. ’s Ochtends bloedverdunners en pilletjes voor hart en bloedvaten. En een maagbeschermertje ernaast. Na de lunch een prostaatpilletje. Voor het slapen nog een cholesterolverlagertje. Totaal zes. Nou jij weer.’ En hij leunde trots achterover. ‘Oh ja, ik vergeet het viagra-pilletje, af en toe. ‘ Hij was verreweg de vrolijkste ongezondste. The Battle of The Pills! Het aantal pilletjes als maatstaf voor je gezondheid en levensduur. Klopt dat?

Gewoon niet slikken, maar gezond leven. Wie durft?

Een kleine bloemlezing uit onderzoek naar het gemiddeld aantal pilletjes dat 45-plussers dagelijks innemen. De AARP (staat voor American Association of Retired Persons) vond uit dat 45-plussers in Amerika gemiddeld 4 pilletjes nemen. Amerikaanse 65-plussers zitten op 9 tot 13 verschillende medicijnen. Onderzoek onder Canadezen toont aan dat twee van de drie 65-plussers op 5 pillen per dag zit. 1 op de 4 Canadians boven de 65 jaar zit op 10 verschillende pillen per dag. Volgens de American Association of Consultant Pharmacists nemen senioren van 65 tot 69 jaar gemiddeld 15 verschillende pillen per dag, die van 80 tot 84 zitten gemiddeld op 18. Veel pilletjes tegen Alzheimer, kanker, diabetes en hartaandoeningen uiteraard.

Een buurman van 68 zei luidop: ‘TIEN PILLEN!’ En zijn borst zwol van trots (of van de medicijnen).

Ik deed een snel eigen onderzoek in mijn biotoop. Mijn vrouw (55) slikt nu 0 pillen. Ik 63+ 3 pillen. Onze kinderen van 20-plus godzijdank nul. Binnenwandelende vriend (49) stond op 3 voorgeschreven pillen, ‘maar ik neem ze gewoon niet in.’ Buurman (68) zei luidop: ‘TIEN PILLEN!’ En zijn borst zwol van trots (of van de medicijnen). Alle ondervraagden telden zelfmedicatie (vitaminetabletten) niet mee. Bij elkaar kan de achteloze en continue inname van een stalenkaart van medicijnen een chemische cocktail zijn, zeggen sommige artsen.

Weg met die medicijnen! Leg dat maar eens uit aan iemand die bloedverdunners of hartpilletjes slikt.

Helpen al die medicijnen? Tamara de Weijer, een bekende huisarts, zegt: ‘Geen pillen, maar paprika. Met een andere leefstijl kun je veel ziekten voorkomen.’ Bovendien weet je niet meer welk pilletje wel of niet werkt. ‘Het is gewoon een tombola’, zei een arts. Leg dat maar eens uit aan iemand die bloedverdunners of hartpilletjes slikt. Mijn vader kreeg pillen tegen herseninfarct en dubbele hartslagen voorgeschreven, maar hij nam ze gewoon niet. Er zijn gevallen bekend van mannen die tot 23 tabletten per dag slikten. Dat is weer erg veel. Mijn vader overleed binnen drie jaar na zijn niet-inname actie aan een hartstilstand, in zijn slaap. ‘Mooie dood’, zeiden we thuis. Je moet toch wat zeggen.

  1. Ik ben reuze benieuwd hoeveel pillen de gemiddelde Falderaar dagelijks slikt.
  2. Nog benieuwder hoeveel voorgeschreven pillen de gemiddelde Falderaar níet slikt. Uit eigenwijsheid, of uit angst.
Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT