Sjaak

Sjaak

Brief aan mijn achterachterkleinkind in 2060: ‘Handen schudden? Ben je gek geworden?’

coronacrisis, namaste, handen schudden
We zijn met zijn allen in een krankzinnig slechte film beland. Columnist Sjaak schrijft wekelijks een te vroeg bestelde brief aan zijn imaginaire achterachterkleinkind in het jaar 2060 over de gevolgen van de coronacrisis. ‘Jongen, het was erger dan jij je kunt voorstellen.’

Lieve Joris (oude namen zijn in 2060 weer helemaal hot…),

‘Ik tik deze brief in mijn werkkamer thuis. De straten zijn leeg, de zon schijnt. De lucht is frisser dan ooit en er is geen vliegtuig te bekennen. Normaal scheert hier elke 5 minuten een 747 over met een oorverdovend geluid.

Heel het land – nou ja, eigenlijk de hele wereld – is in rep en roer, want een virus dat in december 2019 China op zijn grondvesten deed schudden, is in maart 2020 Nederland binnengeslopen. Tijdens het carnaval in Brabant heeft het virus – bekend als het coronavirus – zich net zo snel verspreid als een tranentrekkende mop, als een gerucht over koningin Maxima (ken je die nog?) of als een hitgevoelige carnavalskraker. Samen met het wild stromende bier heeft de rakker zich in duizenden feestgangers genesteld. Het gevolg: honderden doden, overvolle IC’s en duizenden mensen besmet.

De economie komt knarsend en piepend tot stilstand. Op een eenzame vuilnisman en postbode na zit Nederland vanaf de uitbraak thuis.

Zo goed en zo kwaad als dat gaat werkt iedereen vanuit daar door. Er wordt volop gebeld (!) opeens. Hebben mensen al jaren niet meer gedaan. We zitten massaal te video-en met elkaar. Opmerkelijk hoeveel moeite vooral de dames doen om er zo voordelig mogelijk uit te zien… En te chatten en te mailen. Intussen probeert het thuisfront zicht te vermaken met puzzelen, gamen en Netflixen. ‘Gewone’ tv is in 2020 eigenlijk dood. Hoe is dat bij jullie nu?

.

In 1986 was thuiswerken eigenlijk al hip: 'Een bom onder het kantoorgebeuren'

Mensen moeten overal 1,5 meter afstand houden, want anders besmet je iemand met je speeksel, niezen of hoesten. Handen schudden is helemaal uit den boze, daar staat zelfs gevangenisstraf op! Als de politie je al niet ter plekke neerschiet. Mensen, zelfs al kennen ze elkaar heel goed, omarmen elkaar niet meer, ze geven elkaar geen 3 kussen meer, zoals we voorheen zo gewend zijn te doen. Namasté is de Hindoeïstische groet die ik nu breng als ik iemand ontmoet. Het betekent ‘ik buig voor jou’ en is een term afkomstig uit de yoga. Je vouwt je handen alsof je bidt en je maakt een lichte buiging.

Die afstand tussen de mensen zullen we ons nog lang heugen. Zelfs met overheidscampagnes – het lijkt wel een communistische heilstaat – wordt de slogan erin geramd.

Afstand houden! Ook in de supermarkt. Je bent verplicht om met een winkelwagentje te winkelen, ook al heb je maar 1 paprika nodig. Overal zijn stukken tape geplakt met geblokte strepen zodat je afstand houdt met je buurman.

Er wordt soms een potje geknokt om wc-papier. Dat is het grote mysterie van deze crisis, lieve Joris, mensen hamsteren geen blikken bruine bonen, bierworstjes, melkpoeder of biscuit, nee, pleepapier.

Wagonladingen vol nemen mensen mee naar hun huis. Totdat onze premier, al staand middenin in een Albert Heijn – hebben jullie die nog? – roept: ‘Mensen stop ermee, we hebben genoeg wc-papier om 10 jaar te poepen!’ Deze uitspraak zal de geschiedenisboeken helaas wel halen, maar zal niet terug te vinden zijn in de categorie van JF Kennedy: Ask not what your country can do for you ask what you can do for your country.

Even tot zover. O, dat brengt me nog wel op een ander opmerkelijke maatregel. Je mag niet met meer dan 3 personen in een ruimte zijn, behalve thuis dan natuurlijk. Hoewel, ik vraag me af hoe lang dat nog mag van de overheid. In tv-talkshows zit eigenlijk alleen de presentator plus 2 gasten. Studiopubliek is er niet meer, alleen maar lege stoelen. Dit lot trof Matthijs van Nieuwkerk van de legendarische show DWDD. Moet je maar eens opzoeken op Wikipedia (bestaat dat nog?). Enfin, zijn show kwam ook piepend en knarsend tot stilstand. Op 27 maart 2020. Het avontuur van 15 jaar zat erop. Helemaal alleen zat hij daar achter zijn praattafel. Totdat het studiolicht doofde. Tot zover.

 

Foto’s: Albert Heijn, 123RF

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

 

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT