Gezondheid

Gezondheid

Dit gebeurt er echt met je lichaam als je stopt met vlees eten

Ook wij echte cavemen ontkomen er niet aan, maar vega eten is hot. Vegan is zelfs hip – en niet zonder reden. Geen vlees eten? Het is niet alleen goed voor de wereld en de dieren, maar wist je dat het volgens experts ook heel goed is voor je eigen lijf?

Of om met Marco Borsato te spreken: het is de waarheid.

Niet onschuldig

Een biefstukje hier en daar lijkt zo onschuldig, maar dat is het uiteindelijk helaas niet. Want vlees is niet bepaald gezond. Misschien vind je het wel lekker, en dat mag, maar voor de vitamines en de ware detox hoef je je niet aan een steak tartaar te wagen.

Cold turkey

Dus als je nou besluit om niet eens per week vlees te laten liggen maar gewoon cold turkey te stoppen met ál het vlees, dan gebeurt er dus dit in je lijf, aldus diëtisten:

– Je valt af

Van vlees eten word je zelf ook wat vlezig, zeg maar. Scheelt weer een portie vet per week, en je aderen slibben ook wat minder snel dicht.

– Je ruikt lekkerder

Van vlees gaan je poriën niet heel fris ruiken. Je ruikt een stuk lekkerder van nature als je veel groenten en fruit eet.

– Je smaak verbetert

Je kunt beter proeven, zeggen artsen, als je een tijdje geen vlees meer eet. Je smaak ontwikkelt zich beter. Of in ieder geval gaat alles een slag anders smaken. Dat komt doordat vlees een bron is van zink, wat smaakt geeft aan al je voedsel. Kijk dus niet gek op als eten je in het begin iets anders smaakt.

– Je wordt (in het begin) moe

Oké. Niet alles is positief aan het stoppen met eten van vlees, want vlees geeft je lijf wel veel ijzer mee en daar krijg je energie van. Veel beginnende vegetariërs zijn in het begin vaak wat moe doordat ze te weinig ijzer binnenkrijgen. De oplossing: volkoren brood, donkergroene groenten (broccoli, spinazie) en – tijdelijk – ijzertabletten.

– Minder kans op kanker!

Zo erg is het ook weer niet, dat je direct ziek wordt van het eten van vlees, maar de Wereldgezondheidsorganisatie plaatste rood vlees vorig jaar wel op de lijst met kankerverwekkende middelen te plaatsen, naast alcohol en tabak. Later werd dat ‘heftige’ statement enigszins genuanceerd, maar feit is wel dat rood vlees eten de kans op darmkanker verhoogt. En je hebt ook minder kans op diabetes type 2. Dus dan weet je dat ook weer.

Kortom, je wordt als het goed is en deo volente fitter en ouder, als je geen of minder vlees eet.

'Schoon' aan de haak

Schrap sowieso vlees uit de supermarkt 

Wil je niet helemaal stoppen? Probeer dan in ieder geval zo veel mogelijk rood en bewerkt vlees uit de supermarkt van je menu te schrappen. Vers vlees van de slager is al een heel stuk beter voor je lijf dan fabriekswerk. En eet in plaats van vlees voor de energie en gezondheid (lees: darmflora) ei, noten en volkorengraanproducten.

En als je echt wil stoppen met vlees eten (je bent een held!), neem dan vitamine B12 – een vitamine die alleen voorkomt in dierlijke producten. Zo ga je helemaal healthy door het leven, beperk je de CO2-uitstoot én spaar je ook nog eens het leven van een slim varken of een lieve koe en haar kroost.

 

Dit artikel verscheen eerder op Franska.nl.

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze 
Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT