Gezondheid

Gezondheid

Van broodje kroket naar vegaburger. Hoe bevalt dat?

Er was een tijd – ja, vroeger – waarin we bijna standaard dagelijks aardappelen, vlees en groente aten. Je mocht al blij zijn als er geld was voor vlees. Nu rukt de vegatrend onverbiddelijk op. Is het te eten, vragen wij ons af.

In de familie hebben we sinds kort iemand die geheel veganistisch is wat het eten betreft. Vroeger vonden we dat heel beangstigend, want het fenomeen had bij ons uitsluitend negatieve connotaties: hongersnood, gebrek aan smaak en geiten wollensokken ofwel wereldverbeteraars. Gekscherend riepen wij altijd als iemand geen vlees at: maai dan maar even het gazon, heb jij ook te eten.

Hoe zouden wij het ooit kunnen stellen zonder broodje bal gehakt, kroket, een stuk hert, een malse biefstuk of gegrilde koteletjes? Het was gewoon ondenkbaar. Veganisme was een synoniem voor de dood in de pot, kortom.

Hoe anders leven we nu anno 2021. Heel schoorvoetend pakken we steeds vaker de doosjes van de Vegetarische Slager, Vivera, Garden Gourmet tijdens ons bezoek aan de super. Want ook wij werden ons toch steeds meer bewust van de verschrikkingen en de gevolgen van de bio-industrie. Kippen die met duizenden in een soort stapelbed lagen te stikken. Begrijp ons goed, wij lusten nog heel graag een kipfiletje, maar dan wel graag van een kip die ruimhartig heeft rond kunnen fladderen in zijn toch al korte en erbarmelijke leven.

Bert Visscher kookt soms ook vegetarisch...

Maar goed, de test, de proof of the pudding is in the eating. Nogmaals, we spugen echt nog niet op een biefstuk, kipfilet of bal gehakt, maar de wereld vraagt om verandering. Dan zijn wij niet de beroerdste. Nooit te oud om te leren.

Vleesvervangers – want dat zijn het, hallo, Vegetarische Slager met je nepnamen als kipstuckjes! – zijn vaak heel goed te pruimen. In onze test hebben we de genoemde merken al vaak langs zien komen en Vivera scoort bij ons heel hoog, vooral de kaasschnitzels.

Garden Gourmet is de minste van de 3. Weinig smaak of te nadrukkelijk een vleesvervanger. De Vegetarische Slager maakt wat ons betreft prima hamburgers en worstjes. De kipstukjes daarentegen zijn iets minder smakelijk en doen denken aan nat karton.

Het nieuwe merk Biovecci stuurden ons ook nog twee proefpakketjes: de verse burgers en de roerbakstukjes. Allebei prima te eten en de laatste zijn lekker te combineren met wokgroente.

De burgers vielen wel uit elkaar toen ze eenmaal in de pan lagen. En dat wil je eigenlijk niet met een hamburger. Dat moeten de dames en heren van de sojabrigade nog iets beter onder de knie krijgen….

Foto’s: Shutterstock

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT