Lifestyle

Lifestyle

Vriendschap: dun laagje chroom of stevige buffer?

Echte vrienden. Kom er nog maar eens om vandaag de dag. Hoe houd je een vriendschap interessant, fris, open en eerlijk? Vrouwen en kinderen blijken vaak spelbrekers, maar vriendschappen raken ook sleets. En: hoe maak je het eigenlijk uit met je vriend?

Nederlanders hebben gemiddeld 5 goede vrienden. Dat blijkt uit onderzoek getiteld ‘Hoe vriendschapt Nederland?’ van Stichting Vier de Vriendschap.

Hoe kom je op zo’n titel trouwens, vriendschap is geen werkwoord mensen! Maar goed dat is een ander verhaal.

Uit het genoemde onderzoek blijkt dat onze vrienden over het algemeen dicht bij ons wonen en dat opleidingsniveau niet het belangrijkste is in onze vriendschappen. Bijna een derde van de Nederlanders zou meer tijd willen besteden aan zijn of haar vrienden en we doen er goed aan hierin te investeren. Want zo blijkt: bijna alle respondenten, 96%, vinden dat vriendschappen het leven leuker maken. Ruim vier op de vijf geeft aan dat vriendschappen belangrijk zijn voor de kwaliteit van zijn of haar leven.

Vriendschappen zijn onmisbaar volgens de genoemde stichting, maar worden vergeleken met andere relaties nogal eens ondergewaardeerd.

Onderzoek (N = >1.300) van de stichting laat zien dat vriendschappen essentieel zijn voor onze kwaliteit van leven.

Seinfeld blijft toch maar vriendjes...

Gemiddeld hebben ‘wij, Nederlanders’ dus 5 goede vrienden. Het zijn vrienden waar we een hechte band mee hebben, in de zogenaamde ‘inner circle’. Daarbuiten, in onze ‘outer circle’, hebben we gemiddeld 10 vrienden.

‘Die outer circle is zeker niet minder belangrijk,’ vertelt Prof. Dr. Beate Völker, socioloog en hoogleraar stadsgeografie aan de Universiteit van Utrecht en tevens lid van het comité van aanbeveling van Stichting Vier de Vriendschap. ‘Juist de vrienden waar we iets minder hecht mee zijn, inspireren ons, leren ons nieuwe dingen en brengen ons buiten onze gebaande paden. Dat komt doordat we net iets minder met hen gemeen hebben dan met onze inner circle vrienden.’

Natuurlijk zijn vrienden belangrijk, maar het blijft een opmerkelijk fenomeen. Onze ervaring is dat je ‘good old buddies’ – die je al kent vanuit de zandbak op de kleuterschool bij wijze van spreken – na 40 jaar opeens best vreemde trekjes gaan vertonen, dat ze een tikkie belegen zijn. Dat ze je heel erg gaan claimen – omdat jij nieuwe vrienden hebt gemaakt – en dat veel gesprekken op een langspeelplaat beginnen te lijken. Het is juist een frisse blik waar we naar op zoek zijn. Doe ons dus ook maar vooral de outer circle, professor! Mensen die we nog niet zo lang kennen en die fris van de lever zijn, die tegen heilige huisjes schoppen en die jou niet steeds overal in gelijk geven.

Op termijn worden vrienden voorspelbaar. Of irritant. Ze storen zich aan je nieuwe vriendin of aan het feit dat je opeens kinderen hebt. Of dat je een andere baan hebt. Of je koopt een huis op het platteland, omdat die stinkstad je neus uitkomt. Zijn ze opeens jaloers.

Die veranderingen kosten allemaal tijd die je niet aan hen kunt besteden. Wij hebben aan den lijve ondervonden hoe vriendschappen zich soms negatief ontwikkelen. Vast herkenbaar voor jullie. Dat jij altijd degene bent die naar ze toe moet komen, dat ze blijven zeuren over ouwe koeien, dat je altijd in dezelfde kroeg met de bekende losers aan de bar nutteloos vaasjes staat weg te hakken.

Soms is vriendschap op, sleets, versleten. Zoals een ouwe fietsband, een winterjas met hinderlijke gaten.

We waren ooit goud en nu voelt het opeens als chroom. Kappen met die onzin. Op weg naar nieuwe vrienden.

Foto’s: Shutterstock

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT