Nieuws

Nieuws

De protestgeneratie van de jaren 60 tot 80 laat nog steeds van zich horen. Wat drijft ons naar de barricaden?

Noem een maatschappelijke kwestie en we staan vooraan om te protesteren. Wat drijft Ons Soort Mannen?

Op 1 Vandaag verscheen een interessant duo als vertegenwoordiger van het protest tegen de plannen met Lelystad Airport. Twee heren die qua leeftijd tot ‘ons soort mannen’ gerekend kunnen worden, spraken zich – midden in de paradijselijke en nog stille natuur – met verve uit tegen de groei van het vliegveld. Een daarvan was al behoorlijk op leeftijd. Het was de 86-jarige Mijndert Ververs, oud-topman van Wolters-Kluwer en voorzitter van de SATL: Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen. Echt. Hij was zeer welbespraakt en strijdbaar. Zijn kompaan, ingenieur Leon Aldegeest, was een stuk jonger, maar zeker ook 50plus.

Plussers in protest

Je ziet het steeds meer, lijkt het: protesten worden geleid door plussers. De klimaatspijbelaars niet te na gesproken, natuurlijk. Ook bij de protesten tegen de geluidsoverlast van Schiphol zijn het vaak mannen en vrouwen van een jaar of zestig, zeventig die zich als echte dossiertijgers ontpoppen. En Urgenda is opgericht door Marjan Minnesma (1966) en Jan Rotmans (1961).

Hoge bloeddruk?

Waar ligt dat aan? Ben je op boven de vijftig sneller op je kookpunt?

Kees van Kooten windt zich op als verzetsman H.J. Bussink

Of is het omdat ouderen gewoon meer tijd over hebben dan jongeren? Een protest goed onderbouwen is nu eenmaal een tijdrovende zaak.

Gauw kwaad

Misschien is er nog een andere reden. Het ‘rechtvaardigheidsgevoel’ van onze generatie is sterk ontwikkeld. En niet alleen wat reële misstanden in de maatschappij betreft, we maken ons ook graag kwaad over een kliko die op de verkeerde dag op straat is gezet. We voelen ons al snel tekortgedaan en bedonderd en winden ons over het minste of geringste op. Nu is dat in de hele samenleving zo, maar bij leeftijdgenoten valt het vaker op.

Protestgeneratie

Is het iets wat bij deze leeftijdsfase hoort? Of heeft het er misschien ook mee te maken dat wij van de ‘protestgeneratie’ zijn? Van de hippies tot de krakers, we hebben een groot wantrouwen tegen ‘het establishment’, zoals dat vroeger heette. Of ‘de machthebbers’. We hebben het sterke vermoeden dat die tegen de belangen van ‘de gewone burger’ ingaan, dus komen we in het geweer. De mensen die zich senior voelen, richten zelfs een eigen protestpartij op. Maar omdat iedereen zo’n kort lontje heeft, heb je daar ook weer binnen de kortste keren gekrakeel en woedende afsplitsingen.

Maar dat doet allemaal natuurlijk niks af aan de bewonderenswaardige inzet van al die belangenbehartigers.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT