Sport

Sport

Racen was gevaarlijk, maar de seks was safe

Het is weer zo’n spannend F1-weekend, maar zo sexy als in de seventies wordt de Koningsklasse nooit meer.

Kijk nog maar eens een keer naar het puike Rush, dat in een walm van smeltend rubber de rivaliteit tussen de hedonist James Hunt en perfectionist Niki Lauda etaleert. Drank. Drugs. Dames. En de Dood. Dat waren in de jaren zeventig namelijk de even macabere als wellustige hoofdacts van de Formule 1. In de seventies overleden per raceseizoen gemiddeld twee F1-coureurs van de 25! Elke race, zo schetst Rush, kan de laatste zijn. Hunt, Lauda en hun collega’s zijn in de jaren zeventig de jonge gladiatoren aan de hyper-commerciële rafelranden van de Westerse beschaving.

Led Zeppelin

Hun lot is vergelijkbaar met dat van Spitfire-piloten in de Battle of Britain. En ja, dat doet iets met de psyche in het rijderspeloton. Het ochtendgloren is allesbehalve vanzelfsprekend. Een bestendige carrière uitstippelen, is geen optie. Laat staan een gezin. Onvermijdelijk leidt dit gestaag tot een wijdverbreide hedonistische doctrine in het Formule 1-circus, dat zich ontwikkelt tot een van continent naar continent hoppend Babylon. Een Led Zeppelin-tournee op slicks. Veelzeggend: de reclame op de wagens, helmen en race-overall’s loopt fraai synchroon met de toenmalige look and feel van de sport: condooms, drank en sigaretten. Vooral Hunt wordt in Rush afgeschilderd als een kruising tussen Keith Moon en Warren Beatty, die op intercontinentale BA-vluchten, altijd een stewardess op het toilet verschalkte.

5000 bedpartners

Hunt (hij overleed in 1993) schatte zelf overigens vrij conservatief in, dat hij met meer dan vijfduizend dames het bed had gedeeld, of ja, soms in de pits, letterlijk minuten, voordat hij in zijn McLaren klom. Wellicht waren mannen toen nog echte mannen, met hun bakkebaarden en Viking-manen, of ze nou in het Nederlandse Elftal editie WK ‘74 zaten, AC/DC, of de Rote Armee Faktion. En ja, Formule 1-racen was destijds misschien gevaarlijk, de seks was tenminste safe.

Falder.nl is de grootste site voor mannen van 50-plus van Nederland.
Vind je onze berichten leuk en wil je niets missen? Volg ons dan en like onze Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT