Relaties

Relaties

De 8 kenmerken van een gezonde relatie

Een gezonde, gelukkige relatie is natuurlijk wat je wilt. Maar is daar dan ook een graadmeter voor?

Volgens psychologen wel: zij zijn van mening van een gezonde relatie in ieder geval aan acht eigenschappen moet voldoen. Dat klinkt veel, maar dat valt op zich best wel mee. Veel dingen uit onderstaande checklist zijn namelijk (hopelijk) vanzelfsprekend in je relatie.

1. Wederzijds respect voor elkaars grenzen
Lijkt me redelijk voor de hand liggend, maar toch hoor je nog best wel veel dat mensen over hun eigen grenzen heen gaan door de verliefdheid. Niet doen dus.

2. Open communicatie
Ben ik zelf een groot fan van na een relatie te hebben gehad van iemand die óf mooi weer speelde óf bij het eerste moeilijke gesprek gewoon heel kwaad werd. Open communicatie kan moeilijk zijn, zeker voor iemand die is opgegroeid in een gezin waarin weinig werd gepraat en/of waar veel conflicten waren. Dat betekent echter niet dat zij niet in staat zijn tot open communicatie, het vergt alleen wel moeite, toewijding en ervaring (hé ex, lees je even mee?). Ook om punt nummer één te krijgen moet je voldoen aan dit punt. Hoe ken je anders elkaars grenzen, als je niet over serieuze onderwerpen kan praten?

3. Het kan saai voelen
Geen enkele relatie is 24/7 vuurwerk. Lijkt me ook best vermoeiend, eerlijk gezegd. Toch kan het bij mensen voor onrust zorgen wanneer een relatie saai gaat aanvoelen: zeker personen die van huis uit veel chaos hebben meegekregen of die kampen met angst. Ook hier moet je aan werken om je aan die saaiheid toe te geven. Sommige relaties floreren bij veel ruzies (omdat ze daarna dan weer helemaal hoteldebotel zijn), maar dit wil je dus niet. Dit is namelijk een kenmerk van een toxic relatie en die willen we juist vermijden.

4. Weten hoe je ruzie moet maken
In plaats van er allebei met een gestrekt been in te gaan is het de kunst om constructief ruzie te maken. Oplossingsgericht dus, in plaats van alleen maar je eigen punt te maken. Eerlijk naar elkaar toe zijn, maar niet de ander willen straffen als diegene iets fout heeft gedaan. En al helemaal niet sarcastisch gaan doen of passief agressief.

5. Allebei even veel energie in de relatie steken
Een relatie is hard werken, punt. Maar dat moet je allebei doen: daar moet een goede balans in zitten. Dat geldt voor zowel de energie die je erin stopt als voor de feitelijke taken. Afhankelijkheid in een relatie is namelijk niet wat we willen want dat hoort wederom bij een… Jawel: toxische relatie.

6. Je begrepen voelen
Klinkt ook best wel logisch dit, toch is het lang niet vanzelfsprekend. Je hoort vaak (nou ja, vooral in romantische films) dat twee mensen zich tot elkaar aangetrokken voelen omdat de ze elkaar gewoon ‘snappen’ of ‘begrijpen’. Een concept dat niet aan te leren is, dat moet er zijn in je relatie en dat kun je niet forceren, maar het is wel essentieel voor een gezonde relatie.

7. Vertrouwen en veiligheid
Jaaa, dit klinkt ook weer zó logisch; je moet je veilig voelen bij je partner. En je moet het idee hebben dat jij als persoon ook de vrijheid hebt om te doen wat je wilt en om als persoon te groeien. Daarin hoort je partner je te steunen in plaats van je klein te houden. Enne, vreemdgaan is natuurlijk het volledig tegenovergestelde hiervan. Dat willen we niet en hoort niet thuis in een gezonde relatie.

8. Intimiteit buiten seks om
Seks is niet de enige manier om intimiteit te creëren: dat kan ook door gemeenschappelijke interesses en passies. Dat ene dingetje waar alleen jullie twee uren over kunnen praten bijvoorbeeld. Maar ook rituelen vallen hieronder; iets wat van jullie is.

Bron: Psychology Today

Dit artikel verscheen eerder op FavorFlav.

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT