Geen categorie

Geen categorie

Dry januari? Maar weet je nog hoe gezellig het in de (bruine) kroeg kon zijn?

Dry januari? Kwam daar maar eens in de jaren zeventig mee. Overal waren er bruine kroegen. Hier lees je (3 min), waarom die zo’n succes waren. Kijk meteen even naar de ouderwetse gezelligheid, in dat filmpje van café de Twee Zwaantjes in de Jordaan.

De bruine kroeg ontstond begin 19e eeuw, toen meer en meer mensen als extra kostwinning hun voorkamer inrichtten als plaats waar mensen iets konden drinken. In zulke vaak piepkleine huiskamercafés kon de vrouw dan het inkomen van een geregeld werkloze man aanvullen. De toenemende welvaart in de 19e eeuw en de opkomst van straatverlichting liet het aantal kroegen omhoog schieten. Elke buurt had zijn eigen kroeg. Zeker in de volksbuurten met kleine arbeiderswoningen was de bruine kroeg een verlenging van de woonkamer. Dit was tot ver in de twintigste eeuw het geval. Het zuur verdiende loon verdween ook vaker in de lades van de kroeguitbaters, dan dat het in het eigen huishoudpotje werd gestoken.

Waarom bruin café

Waarom was een kroeg nog bruin in de jaren zeventig? Een kroegbaas zou vroeger naar het plafond wijzen. Toen er nog geen rookverbod was, kon je daar het veelvuldig gebruik van sigaren en sigaretten aflezen. er vaak. Maar een bruin interieur vond men ook simpelweg gezellig. Graag in combinatie met tafelkleedjes en lampjes aan de muur.

Cafés verdwijnen

Cafés, en zeker de bruine zijn langzaam aan het verdwijnen. Hippe cocktailbars en koffieplekken komen er voor in de plaats. De afgelopen 10 jaar is het aantal cafés met bijna een kwart afgenomen: van 11.905 eind 2012 naar slechts 9.135 in 2023. Gelukkig hebben we de filmpjes nog. Kijk hier eens in dit filmpje hoe het bier rijkelijk vloeide, in de Jordanese kroeg de Twee Zwaantjes. Niet gezond, maar allemachtig, wat een gezelligheid.

Title

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT