Geen categorie

Geen categorie

Kerstdis: ruzie of vrede op aarde?

kerst, eten, vlees, ruzie
Met kerst heb je geheid altijd wel 1 keer ruzie. Oude vetes in de familie, meningsverschillen over kleinigheden, politiek, de boze boeren! Of over het menu uiteraard. Waarom eten we vlees en niet vegetarisch? Columnist Leo houdt niet van ruzie.

Kerstmis is vrede op aarde, maar in de praktijk valt dat vaak bitter tegen. De ruzie met die broer die maar door suddert, die zus die altijd half dronken aan de kerstmaaltijd verschijnt, het geld wat je nog krijgt van je vader of die keer dat je niet op de verjaardag van je andere broer was. Met de drank in de man worden de ruzies nog extra gevoed.

Eenmaal aan de kersttafel kan het menu ook voor de nodige confrontaties zorgen, zeker in deze tijd waarin we oog moeten hebben voor dierenleed, duurzaamheid, het milieu en de CO2 uitstoot.

Vlees is eigenlijk not done. Staat op de zwarte lijst. Maar ja, wat als je het nu eenmaal gewoon lekker vindt?

Volgens mij is elke man van rond de 50 grootgebracht met een stukje vlees, aardappelen en groenten. Zo ging dat vaak. Op zich niets mis mee. Maar de vegatrend is intussen sterk groeiende sinds levensmiddelenreuzen als Unilever zich daar met erg veel reclamegeld achter hebben gezet. De supermarkten prijzen iedere week met subsidie van de fabrikanten hun vegetarische waren aan. Als je nu nog enkel vlees eet ben je in de ogen van anderen, veelal jongeren, een heuse boomer, je weet wel, een oudere persoon die conservatief denkt en handelt en bovendien vraagtekens zet bij klimaatverandering en vleescriticasters.

Ja, ja, met kerst kunnen soms heel vervelende lange pauzes vallen...

‘Een lekker stuk vlees, juist met kerst, dat is toch normaal!’ Of: waarom is er met kerst altijd weer zo’n overdaad aan eten?!

Denk aan die arme beestjes…’ de meningen rondom het feestelijke kerstmenu zijn nogal verdeeld, terwijl al die verschillende meningen juist met Kerstmis wel samen aan tafel zitten. Veel geknetter of gewoon gezelligheid?

Tweespalt aan tafel

Een recente enquête van Radar geeft aan dat 55 procent niet minder vlees wil eten met kerst. De een is daarin meer uitgesproken dan de ander. Aan de uitgesproken kant: ‘Vlees hoort bij het kerstmenu! Ik moet er niet aan denken dat ik dan geen lekker stuk wild mag eten. Bah verpest de feestdagen niet met dit soort vragen.’ Meer mensen reageren defensief: ‘Dat gezeur hierover, ik eet wat ik zelf lekker vind en daar hoort ook vlees bij. Waar bemoeit iedereen zich toch mee.’ Sommige mensen zien het probleem niet: ‘Ik vind dat milieugedoe zwaar overdreven’, of worden er moe van.

De vleeseter is geen crimineel

Voor de een hoort vlees er alle dagen bij, en zeker met kerst. Bij de ander is vlees op het kerstmenu juist de uitzondering op de regel. 42 procent gaat wel voor minder of geen vlees op het kerstmenu dit jaar. Uit de toelichtingen blijkt niet dat deze groep vlees oneerbaar vindt. Het vegetarisch aanbod stijgt sterk en velen hebben zich al een keertje gewaagd aan vegafood. Velen geven aan dat de smaak achterblijft op echt vlees en kiezen daarom voor vlees bij de kerstdis. Daarbij kun je natuurlijk ook best wat matigen.

Ik denk dat eten tijdens de kerstdagen eigenlijk minder relevant zou moeten zijn. Kerst moet om liefde en samenzijn draaien. Laten we als carnivoren en vegetariërs proberen gezellig met elkaar aan de kersttafel zitten en het vooral samen over de leuke dingen in ons leven hebben. Na wellicht eerst alle ruzies te hebben beslecht…

Foto’s:

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

 

 

 

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT