Corona? De dood of de gladiolen…

60-jarigen met een hartaandoening of diabetes behoren tot de risicogroep van het coronavirus. Voordeel is dat 55-Plussers, ofwel de Generatie X, een forse dreun kunnen hebben. We hebben al zoveel voor onze kiezen gehad…

Onze generatie staat ook wel bekend als ‘de verloren generatie’, omdat we na de overvloedige jaren van de babyboomers geboren werden.

Andere creatieve benamingen zijn ‘generatie nix’ en ‘de MTV-generatie’. We zijn geboren tussen 1960 en 1980. Omdat onze generatie tussen de beruchte babyboomers en millennials in zit worden we vaak vergeten. Het kind van de rekening, het ondergeschoven kind. Maar het heeft ons gemaakt tot wat we nu anno 2020 zijn: survivors.

Ben je nu rond de 60 jaar, dan weet je het nog als de dag van gisteren. De economische malaise van de jaren 80. Vanuit de schoolbanken kon je zo de WW in. Solliciteren hoefde niet, want er waren helemaal geen banen. De ouders van bijna driekwart van je vrienden waren gescheiden.

We liepen rond met de huissleutels omdat onze ouders altijd aan het werk waren. Zelfstandig worden was voor ons een eitje.

Met alle scheidingen durfden we zelf het avontuur van het huwelijk niet aan en kozen liever voor latten. Velen van ons hebben al jaren een vaste relatie en kinderen, maar zien het nut van trouwen niet in.

We vielen eigenlijk altijd tussen wal en schip. Met banen, met subsidies voor een nieuw huis, met de VUT (net afgeschaft), met het opschroeven van de pensioenleeftijd (werken tot je 68e). Overal lopen we achter de feiten aan. En de babyboomers maar lachen.

De tegenslag, de continue klappen in ons gezicht hebben ons hard gemaakt en geleerd dat we na elke knock-out weer moesten opstaan. De dood of de gladiolen. Nooit versagen, nooit opgeven.

Generatie X staat bekend als een creatieve groep op het gebied van muziek, film en cultuur. Wij zijn dan ook de eerste generatie die is opgegroeid met muziekclips en MTV en worden daarom ook de MTV-generatie genoemd. We worden vaak als cynisch beschouwd. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de wereldgebeurtenissen toen wij opgroeiden: meerdere economische crisissen, de Koude Oorlog en de Aidsepidemie zijn maar een paar voorbeelden. Maar cynisme kennen we helemaal niet, integendeel, we zijn realistisch, altijd gefocust en geven nooit op. Want na de genoemde crises kregen we ook een 9-11-2001, terroristische aanslagen en een bankencrisis voor onze kiezen.

Het individu en het idee dat je vooral voor jezelf moet zorgen is daardoor een groot onderdeel van ons karakter geworden. Van alle technologische hoogstandjes hebben we elke stap meegemaakt. Aanpassen en dingen eigen maken is voor ons een tweede natuur geworden.

Corona is een slopende ziekte. Dat gevecht is moeilijk, maar niet onmogelijk. Laten we ons als 55 plussers moedig opstellen en dit gevecht aangaan zoals we elk gevecht in ons harde bestaan zijn aangegaan. De dood of de gladiolen.

Foto’s: 123RF

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

 

 

Sjaak Hoogkamer

Share
Published by
Sjaak Hoogkamer

Recent Posts

TikTokpareltjes: de frikandel is hartstikke gezond

Het is bij uitstek de populairste snack van Nederland: de frikandel. Maar dat is toch ook de meest vervuilde met…

11 uur ago

Amateurs over Giro of de Tour: ‘Beklimmingen in de Giro zijn brutaler’

De keuze tussen de Tour de France en de Giro d'Italia kan voor een amateurwielrenner afhangen van verschillende factoren. Wij…

16 uur ago

‘Psycho die je bent’

Sommigen mannen snappen het echt niet

18 uur ago

Je was gek vroeger als je in dienst ging. Nu niet meer (of toch nog steeds?)

We stopten een rauwe ui onder onze oksels, om niet te worden afgekeurd

2 dagen ago

Twee minuten stilte: maar zouden we niet juist moeten schreeuwen om vrede?

Dodenherdenking is belangrijk, maar met de oorlogen in Oekraïne en Israël zakt de moed wel in je schoenen. Wat is…

2 dagen ago