Voor altijd jong

lijf

Hoe blijf je langer jong?

Ouder worden, het blijft een boeiend fenomeen waar steeds meer aandacht voor is. Waarom zien sommige mensen er zoveel jonger uit dan je op basis van hun leeftijd zou verwachten?

En hoe komt het dat mensen van middelbare leeftijd er nu veel jonger uitzien dan 40 jaar geleden? Is het vertragen van de tand des tijds alleen voorbestemd voor de superrijken?

Om inzicht te krijgen in hoe oud jouw lichaam en geest daadwerkelijk zijn, maar ook hoe je dit kunt beïnvloeden, zou je moeten kijken naar je zogenaamde ‘epigenetische klok’. Niet schrikken! Deze klok meet namelijk de werkelijke leeftijd van onze cellen, weefsels en organen. Aan de hand van een DNA-monster kun je jouw werkelijke leeftijd bepalen. En goed nieuws: het getal zelf wordt bepaald door gedrags- en omgevingsfactoren die je zelf kunt beïnvloeden.

Speciale horloges zoals een smartwatch of activity tracker spelen hierin een steeds grotere rol. Eén op de vijf Nederlanders heeft een dergelijk apparaatje.

Polar was 50 jaar geleden de eerste die het horloge met een hartslagmeter introduceerde. De afgelopen 50 jaar heeft het bedrijf heel veel data verzameld die gemeten is met deze horloges. Polar horloges focussen zich met name op de gedrags- en omgevingsfactoren die een dominante rol spelen in het bepalen van iemands echte leeftijd. Lichaamsbeweging, weinig stress, goede slaap en andere door Polar gevolgde statistieken helpen allemaal om de klok terug te draaien en er jonger uit te zien dan je daadwerkelijk bent.

Epigenetica is een opkomend onderzoeksgebied dat veranderingen in ons DNA in de loop van de tijd onderzoekt. Deskundigen in het veld, zoals Elina Sillanpää van Jyvaskyla University: ‘Twee genetisch vergelijkbare mensen die op dezelfde dag zijn geboren, kunnen toch een andere levensverwachting hebben. De één kan 55 worden en de ander 110. Epigenetica kan een deel van dit verschil verklaren, omdat het ons vertelt hoe de som van iemands leefstijl keuzes van invloed kan zijn op het ouder worden.’

Onderzoekers wijzen op een zogenaamde “U-vormige” curve voor lichaamsbeweging, waarbij zowel te weinig als te veel beweging de veroudering versnelt. Studies hebben ook aangetoond dat degenen die veel bewegen als onderdeel van hun werk, zoals handarbeiders, sneller verouderen dan degenen die in hun vrije tijd sporten.

Veel hiervan heeft te maken met stress. Heeft jouw lichaam te maken met veel emotionele en mentale stress dan versnelt dit de veroudering van je lijf. Krijg je onvoldoende slaap? Ook dat verhoogt je stressniveau en daarmee versnelt het verouderingsproces.”

Raija Laukkanen, director of Science Collaborations van Polar, legt uit hoe Polar mensen wil helpen om langer jong en gezond te blijven door middel van informatie die ze krijgen via hun horloge. Laukkanen: ‘Door lichaamsbeweging een natuurlijk onderdeel van je dagelijks leven te maken, verminder je de stressbelasting en maximaliseer je de voordelen ervan. We zien dat als mensen een horloge gebruiken om hun dagelijkse bewegingen te ‘tracken’ ze uitvinden welke manieren van lichaamsbeweging voor hen makkelijk vol te houden zijn. Het motiveert hen om dit dagelijks en op lange termijn vol te houden, en zo het risico op ouderdom gerelateerde leefstijlziekten te verminderen.’

Naast bewegen is het belangrijk om voldoende rust en herstel te pakken. Ook hier maken Polar horloges dit beter inzichtelijk met de speciale Nightly RechargeTM en Training LoadTM-functies. Deze laten je weten of je lichaam de juiste hoeveelheid rust krijgt tussen je trainingen op basis van je hartslaggegevens.

Onderzoekers hebben ook stress geïdentificeerd als een van de belangrijkste factoren die biologische veroudering versnellen. Daarom denkt Elina Sillanpää, expert op dit gebied, dat het volgen van de hartslag een essentieel hulpmiddel kan zijn om stress te beheersen. ‘Hartslagvariabiliteit is vrijwel de enige betrouwbare manier om stress te meten. Hartslagmeters zijn dus effectief om mensen te helpen begrijpen welke situaties stress veroorzaken, zodat ze dit kunnen verminderen.’

Polar’s top vijf tips om langer jong te blijven:

  1. Integreer sporten of bewegen op een ontspannen manier in je dagelijkse routine.
  2. Zorg dat trainen en rust hand in hand gaan. Bij een hoge trainingsintensiteit heb je meer rust nodig
  3. Zorg dat je goed en genoeg slaapt
  4. Weet wat bij jou stress triggert en doe er iets aan
  5. Vermijd ongezonde gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik.

https://www.polar.com/nl

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT