Voor altijd jong

lijf

Voor altijd jong: zo herken je Parkinson

Recent werd bekend dat steeds meer - ook jonge - mensen te maken krijgen met de ziekte van Parkinson. Het is geen kwaal die alleen de wat oudere man en vrouw treft. Maar hoe herken je het?

De toename van het aantal parkinsonpatiënten heeft volgens de onderzoekers uiteraard te maken met de vergrijzing, maar ook met toenemende ‘rotzooi’ in de atmosfeer zoals pesticiden en trichlooretheen.

Het aantal patiënten met Parkinson in Nederland is in tien jaar tijd met 30 % toegenomen. Opvallend detail is dat juist ook twintigers en dertigers worden getroffen. Hoe vroeger Parkinson wordt ontdekt, hoe beter op de ziekte kan worden ingespeeld.

Op welke signalen moet je letten?

  1. Trillen

Schudden van of trilling in je vinger, duim, hand of kin (in rust) is een algemeen vroeg teken voor Parkinson.

  1. Moeite met bewegen of lopen

Heb je last van stijve spieren in je lichaam, armen of benen? Valt het anderen op dat je armen niet meebewegen als je loopt? Stijfheid gaat soms over na bewegen. Zo niet, dan kan het een voorteken zijn van Parkinson. Stijfheid of pijn in de schouder of heupen kan ook een vroeg signaal zijn.

  1. Reukverlies

Ruik je bepaald eten niet meer goed, zoals een baneen, drop of een augurk? Dan is een bezoek aan de huisarts verstandig.

  1. Onrustig slapen

Beweeg je wild in het rond als je diep in slaap bent? Je partner zal het ongetwijfeld merken. Plotselinge bewegingen tijdens het slapen kunnen een voorteken zijn van Parkinson.

  1. Kleiner handschrift

Is je handschrift veel kleiner en kriebeliger dan voorheen? Zo’n verandering kan te maken hebben met Parkinson.

  1. Zachtere stem

Zeggen andere mensen dat je stem erg zacht is of dat je schor klinkt? Dan is een bezoekje aan de huisarts aan te raden.

  1. Last van verstopping

Constipatie ofwel darmverstopping is meestal ook een signal van Parkinson. Toch even laten checken.

  1. Maskergelaat

Hoor je regelmatig dat je ernstig, depressief of boos kijkt, ook als je eigenlijk in een prima stemming bent? Een strak, maskerachtig gezicht kan een teken zijn van de ziekte van Parkinson.

  1. Voorovergebogen houding

Staat je niet zo rechtop als je gewend was? Als je van anderen hoort dat je vooroverbuigt, leunt of ‘hangt’ als je staat, dan kan dit een voorbode voor Parkinson zijn.

  1. Last van duizeligheid of flauwvallen

Merk je dat je vaak duizelig wordt als je opstaat uit een stoel bijvoorbeeld? Duizeligheid of flauwvallen kan een teken zijn van lage bloeddruk en dat heeft een link met Parkinson.

Bron: Parkinsonfonds

Foto: Getty

 

 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT