Fantastic Women

Fantastic Women

Hoe is het met… Marianne Faithfull?

Straks draaft Mick Jagger (78) weer als een atletische twintiger rond op het Stones-podium in een (in vijf minuten!) uitverkochte Arena, maar hoe goed ter been is zijn beroemdste ex Marianne Faithfull?

Ze was de tienerprinses van de sixties: de zwoele en half-adelijke Marianne Faithfull. Ze paarde de wilde frisheid van hormonen aan een bijna intellectuele grandeur. En ja, ze was de eerste serieuze vriendin (en muze, zeggen ze dan) van Mick Jagger, destijds met de Stones de bad boy van Swingin’ London. Een meer bedwelmende  combinatie bestond niet. Zeker omdat hun hete relatie gedefinieerd werd door drugs en seks-schandalen, zo werd Marianne bij een politie-inval eens poedelnaakt aangetroffen, slechts gehuld in een bontmantel.

Sister Morphine doet suicide-poging

Aan het einde van dat tijdperk (69/70) eisen de uitwassen en roem zijn tol. Als Stones-gitarist Brian Jones overlijdt, is ze zo aangedaan dat ze een zelfmoordpoging doet. Als ze wakker wordt, zit Jagger aan haar bed, maar de relatie overleeft haar groeiende drugsverslaving niet. Na de breuk met de beroemdste frontman aller tijden, leeft ze letterlijk jaren op straat. Gelukkig ontvangt ze nog wel royalty’s van het Stones-nummer Sister Morfine, waar ze aan meeschreef. De andere auteurs Jagger en Richards maken zich er hard voor bij de platenmaatschappij dat Marianne die ook altijd krijgt.

Corona velt haar

In de jaren tachtig maakt ze een opvallende come-back met het album Broken English. Haar harde leven heeft hoorbaar krassen op haar stem en ziel achtergelaten. Zo doet ze een gruizige reprise van haar eerste beroemde hit As Tears Go By. Het is een startschot van twee decennia lang optredens in theaters over de hele wereld. Totdat Corona roet in het eten gooit. Waar de Stones in het holst van de Corona-tijd succesvol door de States touren, komt zij in het ziekenhuis. Daarvoor had ze ook al een nare val gemaakt in haar Parijse appartement, waardoor ze opeens afhankelijk wordt van een wandelstok.

Wild Horses

Inmiddels is vastgesteld dat het 75-jarige icoon lijdt aan long covid. Ze is nu permanent opgenomen in Denville Hall in West-Londen. Dit is een vrij chique verzorgingstehuis, waar vooral veel artiesten en kunstenaars hun dagen doorbrengen. Maar Marianne blijft Marianne en volgens het personeel geeft ze de instelling een beetje glamour. Haar voormalige grote liefde Mick tourt deze zomer weer even vitaal als lucratief door Europa en ook al heeft hij nauwelijks meer contact met Faithfull, hij betaalt naar verluidt wel voor haar verzorging in het tehuis. Wild Horses could not drag me away from you.

Marianne Faithfull, gelukkig nog gracieus as ever…

Beeld: Getty, Shutterstock

Falder.nl is de grootste site voor mannen van 50-plus van Nederland.
Vind je onze berichten leuk en wil je niets missen? Volg ons dan en like onze Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT