Relaties

lijf

Doen jullie het nog 1x per maand?

Bij de borrel willen vooral mannen nog weleens opscheppen over de frequentie van een erotisch samenzijn met hun partner. ‘Pas na 5 keer ben ik echt tevreden.’

Over het algemeen zijn we gelukkig met onze partner, tevreden met ons uiterlijk en tevreden met de kwaliteit van ons seksleven.

Als we ontevreden zijn gaat het over hoe vaak we seks hebben: een kwart van de mannen en een op de vijf vrouwen is hier (erg) ontevreden over.

Mannen ervaren meer positieve gevoelens rondom seks dan vrouwen. Zo zegt 92% van de mannen en 75% van de vrouwen erg te genieten van seks. Seksuele activiteit (zowel solo als met een partner) neemt af met het ouder worden. Van de 25- tot en met 39-jarigen had 85% het laatste half jaar seks met een partner. Onder 70-plussers is dat 51%. Naast leeftijd heeft dit vooral te maken met het al dan niet hebben van een partner. Van de 70-plussers met een partner had 62% de afgelopen 6 maanden seks.

Ouder worden wil niet zeggen dat je automatisch nooit meer aan seks doet. Ouderen die al minstens 25 jaar bij elkaar zijn, geven soms aan dat hun seksleven juist beter is geworden. Ze hebben meer ervaring, ze zijn wijzer geworden en er is meer intimiteit in de seksuele relatie.

Uit Zweeds onderzoek blijkt dat er verschil is te zien tussen generaties. De 70-jarigen uit dat onderzoek staan positiever tegenover seksualiteit en zijn meer tevreden over hun seksleven dan de generatie 70-jarigen voor hen. Mogelijk heeft dit te maken met feit dat de 70-jarigen uit het onderzoek de seksuele revolutie heeft meegemaakt.

Volgens seksuoloog Astrid Kremers kan een vrijpartij vaak spannender. Vooral partners die al langer bij elkaar zijn. Haar motto: maak het spannend!

Het oog wil ook wat

Besteed aandacht aan mooie lingerie, een opgeruimde slaapkamer met gedimd licht en kaarsen.

Maak tijd voor elkaar

Ga opnieuw daten met je partner en doe samen dingen die je leuk vindt, zoals samen douchen of elkaar lekker masseren.

Je partner als eerste date

Doe alsof een avondje thuis met je partner een eerste date is. Bedenk welke kleding je zou aantrekken, welke berichten je zou sturen, welke hapjes je zou maken.

Doorbreek oude patronen

Als je ouder bent, is de kans groot dat je daar ’s avonds geen puf meer voor hebt. Denk dus ook eens aan een ander moment van de dag. Of aan een andere plek.

Zet het plezier bovenaan

Blijf goed voor jezelf zorgen. Hoe beter je gezondheid en conditie, hoe beter je seksleven. En, gebruik je fantasie! Die is helemaal van jou alleen en uitermate geschikt om zin te krijgen.

Foto: Shutterstock

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT