Entertainment

toen

Films die nu niet meer kunnen: Schatjes!

In de hitfilm Schatjes genoten wij allemaal mee van de ontluikende vrouwelijkheid van hoofdrolspeelster Akkemay, maar onschuldig was dit functionele naakt bepaald niet...

Schatjes! werd één van de grootste filmhits van 1984, of beter: van de hele jaren tachtig. Meer dan een miljoen mensen kwamen kijken naar twee pubers, die wraak namen op hun zeer egoïstische ouders, waaronder Peter Faber als helicopterpiloot. Schatjes! was een on-Hollandse comedy, van Amerikaanse snit met veel stunts, grappige effecten, recht-voor-je-raap humor en ja, naaktscenes. Zo Nederlands was deze speelfilm met ook Rijk de Gooyer dan weer wel.

Willem Ruis-flop

Veel bloot kwam voor rekening van de jonge actrice Akkemay, die een gymnasium-opleiding combineerde met een prille acteer-carrière. Ze debuteerde in de Willem Ruis-flop Het Beest en trad ook aan in een arthouse-productie als Menuet. Maar Schatjes! maakte Akkemay een Nationale bekendheid op haar 15de. Dat een 15-jarige voor de verleidelijke scenes moest zorgen, daar maakte niemand zich druk om in de jaren tachtig. Een paar jaar daarvoor was bijvoorbeeld Het Debuut een filmhit. Hierin heeft de 41-jarige Gerard Cox een liefdesrelatie met een 14-jarige scholiere (Marina de Graaf) en deze lovestory werd toen gewoon geaccepteerd. Bovendien was de regisseur van Het Debuut een vrij feministische vrouw.

Bruut van Hemert

Nu leven wij in andere tijden en onlangs kwam iemand erachter dat Akkemay tijdens de opnames 14 (zegge: veertien) was. Met andere woorden: kinderporno. Mocht je nog een VHS-je in de kast hebben staan dan ben je theoretisch strafbaar aan het bezit ervan. Daarom is de film ook nooit meer op televisie te zien. Regisseur Ruud van Hemert lag er niet wakker van. Niet voor niets werd hij door zijn acteurs altijd Bruut van Hemert genoemd. Wijselijk kwam Akkemay niet meer voor in de opvolger Schatjes 2 voor, maar ze bouwde tot in de jaren negentig aan haar acteercarrière. Zo was te zien in Vrouwenvleugel, Oppassen en Kees & Co.

Schatjes, knetterfout...

Zeikerds, volgens Peter Faber

Daarna ging ze echt wat nuttigs doen en als Akkemay Elderenbos liet ze zich omscholen tot onderwijzeres. Dat is ze nog steeds, ergens in Noord-Holland. Met Schatjes wil ze – inmiddels 55 – weinig meer te maken hebben. Hoofdrolspeler Peter Faber kijkt zo op de ophef rond haar naakte persoon terug: ,,Dat met Akkemay was toen totaal geen issue. Haar moeder was erbij, alles werd besproken. Nu heb je #MeToo, maar daar heb ik ook niks mee. Iedereen die een ander misbruikt, moet een slag voor z’n harses hebben, maar er is een gigantisch grijs gebied. Marilyn Monroe ging met iedereen naar bed, dat was haar manier om ergens te komen. Nou en? Tegenwoordig ligt alles zo gevoelig. Ik vind dat er best wat zeikerds zijn.’’ Dat kan wel zijn, Peter, maar nu zouden de makers van Schatjes! acuut in de cel worden gegooid.

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT