Nieuws

Nieuws

Coronareizen voor thuiszitters (2): 70-plusser in India graaft met blote handen kanaal voor dorp

Reis mee vanuit de luie stoel. Nu we geen trips meer kunnen maken vanwege Corona, zoekt Falder voor jou de bijzondere nieuwtjes in het buitenland. Dit keer: doe alsnog een keer iets groots in je leven. Zoals de Indiase 70-plusser Lungi Bhuiya, die in twintig jaar een kanaal groef voor zijn eigen dorp.

Ben je ooit nog van plan om iets groots te doen in je leven, maar is het er nog nooit van gekomen? Daarvoor is het nooit te laat. Neem als voorbeeld Loungi Bhuiya. Hij woont in het dorp Kolithwa in Gaya-district in het oosten van India. Dit dorp werd al jaren geteisterd door droogte. Velen trokken weg, onder meer vier zonen van Lungi. Lungi kon die exodus niet langer aanzien en smeedde een plan, geïnspireerd door een andere Indiër, de zogenaamde Mountain Man, oftwel Dashrath Manjh. Deze hakte, met alleen een hamer en beitel, 22 jaar lang (1960-1982) een weg door de berg bij het dorp Gehlaur.

Zie hier hoe Lungi Bhuiya eigenhandig zijn kanaal groef

Hoon en spot

Lungi wist dat drie kilometer verderop een waterbron lag in de Bangetha Hills. Hij besloot vanaf zijn dorp het kanaal met de hand te gaan graven richting de waterbron. De dorpelingen overlaadden hem met hoon en spot. Zelfs zijn vrouw verklaarde hem voor gek. Maar Lungi groef stoïcijns door aan zijn kanaal, dat 1,20 breed moest worden en één meter diep. Ruim twintig jaar lang werkte hij eenzaam aan zijn project. Hoe hoger Loungi in de Banghetha Hills kwam, hoe moeilijker de werkzaamheden verliepen. Het verhaal over zijn project verspreidde zich echter als een olievlek. Ook kranten maakten melding van zijn project. De voorzitter van de autogigant, de Mahindra Group, las hier over. Hij raakte zo onder de indruk van de volharding van Lungi, dat hij hem een tractor schonk. Zo kon de 71-jarige Indiër uiteindelijk zijn project voltooien. Inmiddels is Loungi uigegroeid tot een lokale held en is er zelfs een straat naar hem vernoemd in zijn dorp.

Falder.nl is de grootste site voor mannen van 50-plus van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT