Nieuws

nu

Dag van de Slaap: laat Droomsap je beter slapen?

Vrijdag 15 maart is de Internationale Dag van de Slaap. Steeds meer mensen slapen slechter. Wat is er aan te doen? Is Droomsap een wondermiddel?

Waarom Slaap?

Slaap is niet alleen een rustperiode; het is een essentiële activiteit voor onze hersenen. Tijdens de slaap ondergaan onze hersenen een soort wasbeurt, waarbij afvalstoffen worden verwijderd en belangrijke informatie en emoties worden verwerkt. Een goede nachtrust bevordert een scherp geheugen, concentratie en emotioneel welzijn. Koko Beers, neurobioloog bij de Hersenstichting: ‘Kwalitatief goede slaap is belangrijk, niet alleen voor je lichamelijke herstel, maar ook voor hoe je je mentaal voelt. Tijdens je slaap verwerk je wat je overdag hebt meegemaakt, waardoor de wereld er de volgende dag weer een stukje rooskleuriger uitziet.’

Slaap en Hersenen

Op korte termijn zorgt goed slapen voor een beter geheugen, meer concentratie en een betere stemming. Op lange termijn kan ‘goed slapen’ het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie verminderen. Helaas zijn veel Nederlanders ontevreden over hun slaap, en bij sommigen zijn er zelfs langdurige slaapproblemen. Dit geldt zeker ook voor mensen met een hersenaandoening, vrouwen in de menopauze en jongeren.

Steeds meer mensen grijpen naar hulpmiddeltjes om beter te kunnen slapen. Een veelgebruikt middel is melatonine. Melatonine slikken is bij slapeloosheid bijna nooit een goed idee, al helemaal niet als het zonder begeleiding gebruikt wordt. Melatonine gebruik je makkelijk verkeerd, omdat je het precies op het goede tijdstip moet innemen. Als je het te laat neemt, kan het meer slaperigheid veroorzaken overdag. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat het slikken van melatonine niet bijdraagt aan een betere nachtrust. Het kan er wel voor zorgen dat je anderhalf uur na inname slaperig wordt, maar uiteindelijk slaap je hier niet dieper of langer van. De werking van melatonine is dan ook niet om beter te slapen, maar om je biologische klok te verzetten.

Droomsap

Ook hoor je in toenemende mate over het gebruik van Droomsap. De producenten van droomsap geven vaak het idee dat de natuurlijke ingrediënten in het goedje je slaap zouden stimuleren. In werkelijkheid bevat het doxylamine, een antihistaminicum met als bijwerking dat het suf en slaperig kan maken. De werking verdwijnt vaak na een paar dagen. Over het algemeen wordt het gebruik van droomsap niet aangeraden.

Doe de Slaap Check is wellicht een beter idee.

Wil je meer weten over waarom slaap belangrijk is voor gezonde hersenen en hoe slaap werkt? Bezoek de website van de Hersenstichting en ontdek de Slaap Check, een tool die op basis van jouw antwoorden persoonlijke tips geeft voor een betere nachtrust.

Hersenstichting en Slaap

De Hersenstichting geeft voorlichting en ontwikkelt praktische tools die helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren. Daarnaast financiert en realiseert de Hersenstichting onderzoeken en projecten voor kwetsbare groepen en brengt het belang van slaap voor gezonde hersenen onder de aandacht van het publiek en de politiek.

Foto: Hersenstichting

 

Feit/Fabel? Smartwatches kunnen slaap betrouwbaar meten

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT