Nieuws

nu

Schrikkeljaar: ‘Ik blijf eeuwig jong!’

De schrikkeljarige is dit jaar eindelijk weer eens echt jarig. Ieder jaar zijn er zo’n 10.000 Nederlanders op 29 februari jarig. Rutger: ‘Geen probleem hoor, ik ben nu pas 7, dus ik blijf jong.’

De kans dat je geboren wordt op schrikkeldag is overigens 1 op 1.461. Op de 29e worden iets minder kinderen geboren dan op andere dagen in februari. De verjaardag van een ‘schrikkelkind’ wordt op 28 februari of op 1 maart gevierd. Juridisch gezien is een schrikkelkind pas een jaar ouder op 1 maart.

Maar ja, hoe zit het ook alweer met dat schrikkeljaar? De aarde heeft 365 dagen en afgerond 6 uur nodig (365,14 dag) om een baantje rond de zon te maken. Door elke 4 jaar een datum tussen te voegen, loopt de kalender weer in de pas met de aarde. Die datum is 29 februari, de schrikkeldag. Dit levert een gemiddelde op van 365 dagen en 6 uur per jaar. Een schrikkeljaar is nodig omdat anders op de lange duur de seizoenen te veel verschuiven. De zomer zou dan bijvoorbeeld veel te vroeg beginnen.

Het woord schrikkeljaar komt overigens van het Middeleeuwse scricken. Dit betekent iets als ‘lopen met grote passen’ en ‘springen’, dat verklaart waarom in de Engelse taal gesproken over een ‘leap year’.

Kost die dag extra ons ook meer in termen van geld? Uiteraard betaal je niet meer aan je hypotheek, de huur, het kranten abonnement, de sportschool: ze zijn in februari niet duurder of goedkoper dan in andere maanden. Je kunt een dag ‘gratis’ televisie kijken, internetten en bent een dag extra verzekerd zonder meerprijs. Wel betaal je iets meer aan boodschappen. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft een gezin met twee kinderen gemiddeld 20,31 euro uit aan eten per dag. Ook betaal je uiteraard een dagje extra meer aan water, gas en stroom.

De schrikkeldag is altijd de zestigste dag van het jaar. Hierna volgen nog 306 dagen tot het einde van het jaar. Er zijn niet veel BN-ers op 29 februari jarig, de bekendste is wellicht oud-televisiepresentatrice Sonja Barend. Zij is geboren op 29 februari 1940.

Hoe dan ook: we wensen elke schrikkeljarige een mooie verjaardag!

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT