Sport

nu

De favoriete Tourliedjes: Nathalie en Nar Boave

De verslagen van de Tour de France op radio NPO 1 kunnen niet zonder muziek. Welke zijn favoriet? En wist je dat er een heuse Tour Top 100 bestaat?

Onvergetelijke hit tijdens de Tour de France: Nathalie van Gilbert Becaud

Geen Tour de France zonder stemmige muziek.

Terwijl de heren zich in het zweet werken op de zoveelste col in de Alpen klinkt na elk liveverslag even een mooi zomerliedje ter afwisseling (en om de spanning weer op te bouwen). Want wat gebeurt er intussen op het asfalt? Plaatst Pogocar de beslissende demarrage? Is er wederom een valpartij?

Veel Franse chansons domineren uiteraard de lijst in het grootse wielerfestijn van het jaar. Nathalie van Gilbert Becaud was jarenlang de absolute topfavoriet, zowel bij de radiomakers als de luisteraars. Die werden in 2011 gevraagd naar hun mooiste liedjes tijdens de Tour waarna een heuse Tour Top 100 werd samengesteld. Naast Becaud ook veel liedjes van Dave, Michel Fugain, Aznavour, Jean Ferrat (met uiteraard La Montagne!) en Stromae. Maar ook Nederlandse popartiesten zijn favoriet zoals Golden Earring, Acda en de Munnik, Herman van Veen (Opzij!) en Rowwen Heze.

De samenstelling van de muziek in het programma werd na het vertrek van muzieksamensteller Herman van de Velden verzorgd door Len Doens. Als nagedachtenis aan de periode Van de Velden bedacht Doens in 2007 de Tourartiest Top 23 Allertijden. Dit was een hitlijst waarbij luisteraars dagelijks konden stemmen op hun favoriete tourartiest. Luisteraars van het programma plaatsten dat jaar de band Rowwen Hèze op nummer één. Ook in 2008 werd Rowwen Hèze op één geplaatst in de lijst en in 2009 stond Coldplay op nummer één. Speciaal voor de tour van 2008 schreef Rowwen Hèze het nummer Nar Boave.

In 2011 zond de NOS gedurende de drie weken van het programma de Tour Top 100 uit.

Dit was een door de luisteraars samengestelde lijst van liedjes die passen bij het Tour de France gevoel. De lijst werd niet alleen in Radio Tour de France uitgezonden, maar ook in de programma’s De Tour ontwaakt en De proloog. Nummer 1 in de top 100 was het nummer Nathalie van Gilbert Bécaud. In 2017 werd er een nieuwe top 100 samengesteld voor Spotify. Je vindt hem hier.

Foto’s: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT