Sport

Sport

Juichschaamte? Nee, echt niet.

Waarom ik straks gewoon juich voor het Nederlands Elftal.

Glorieus kun je mijn voetbalcarriere niet noemen. Ik, Vakantieman, was rechtsback in een club waar het eerste team altijd in de kelderafdelingen van de KNVB verbleef. Ik mocht zeker dit eerste niet halen, zelfs niet het tweede, het derde was mijn maximale niveau. Ondanks mijn beperkte capaciteiten kijk ik met veel weemoed terug op die periode. Even de tegenstander op het verkeerde been zetten, een sprintje met de bal richting cornervlag, een mooie redding op de doellijn, het scoren van die ene winnende goal en natuurlijk de derde helft, waar meters bier de vriendschap van ons spelers alleen maar verdiepte. Waar ik van genoot, genieten elk weekend nog steeds honderdduizenden jongens, meisjes, mannen, vrouwen op dezelfde manier van. Van voetbal in zijn meest pure vorm.

Meest saaie WK-land ooit

Tot het moment dat er met voetbal veel geld wordt verdiend. Weg puurheid. Dan gelden heel andere dingen, waardoor de FIFA opeens kiest voor een WK in Qatar. Een land zonder enige voetbaltraditie en dat meedogenloos omgaat met werkers uit arme landen. Bovendien kiezen ze voor het meest saaie land ooit, dat een WK organiseert. Ga maar na: geen gays, geen alcohol of drugs, geen feesten, geen gokken, geen harde muziek, geen vrouwen met onbedekt haar, niet vloeken. Het kan niet anders dan dat er heel veel miljoenen nodig waren, om al deze beperkingen glad te strijken. Wat mij betreft is de vele discussie rondom deze WK terecht. Het heeft met mij vele ogen geopend over dit land. Hoewel ik van beroep Vakantieman ben, zal ik bijvoorbeeld niet snel Qatar meer kiezen als vakantiebestemming.

Als de FIFA een eerlijke commercial maakt over toewijzing van het WK in Qatar.

Puur voetbal

Maar maandag trapt het Nederlands elftal af tegen Senegal. Dan staan er 22 spelers in het veld, die hetzelfde willen als ik destijds: even de tegenstander dollen, met de bal oprukken langs de zijlijn, een mooie redding maken op de doellijn en natuurlijk een goal scoren, het liefst straks de winnende in de finale. Voor deze 22 jongens gaat het op dat moment helemaal niet meer om geld of andere belangen. Ook voor hen is het dan gewoon voetbal zoals voetbal is bedoeld. In al zijn puurheid de mooiste sport die er bestaat. Daarom spring ik straks gewoon juichend op bij elke goal van het Nederlands Elftal.

Falder.nl is de grootste site voor mannen van 50-plus van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT