Sport

Sport

Sylvie en Yolanthe: neem een voorbeeld aan Cora

De Sylvies en Yolanthes van deze wereld zouden een voorbeeld moeten nemen aan Cora Janssen.

Wie is Cora? Cora is de vrouw van wielerlegende Jan Janssen. Al heel lang. Ze was er bij toen Jan in 1968 de eerste Nederlandse Tourwinnaar werd. Een uniek moment in de geschiedenis van de Nederlandse sport. De onvergankelijke roem. Samen met haar dochtertje en hoogzwanger van de tweede deelde Cora in de feestvreugde.

In de schaduw
Maar in tegenstelling tot de Sylvies en Yolanthes van deze wereld genoot zij van haar plek in de schaduw. Zij trad niet op de voorgrond. Zij was er als haar man haar nodig had. Of zoals Jan Janssen het zo mooi formuleerde: ‘Een betere rennersvrouw bestaat niet. Zij dringt zich nooit op en blijft altijd correct.’ Om er humoristisch aan toe te voegen: ‘Cora is de enige persoon die ik nog nooit heb kunnen lossen in mijn leven. Alle grote kampioenen zijn wel eens gestorven in mijn wiel. Of het nu Anquetil, Merckx, Poulidor of Gimondi was.’

Schijnwerper
Cora Janssen dus. Een leven lang in de schaduw van haar man. Geen enkele behoefte om zichzelf in de schijnwerper te zetten. Zoals de Sylvies en de Yolanthes van nu. Het waren misschien andere tijden, maar het is ook de aard van het beestje. Bescheidenheid siert de mens. Niet over de rug van manlief zelf de publiciteit zoeken.

Fotoboek
Bij de presentatie van het fotoboek Jan Janssen 68 (de 68 mooiste foto’s uit de Tour van 1968, gemaakt door fotograaf Tonny Strouken en van tekst voorzien door journalist Raymond Kerckhoffs, nu te koop) was Cora weer even in beeld. Nog altijd een gracieuze dame. Nog altijd mysterieus glimlachend. Nog altijd genietend van een plek in de schaduw. Zo kan het dus ook Sylvie, Yolanthe en al die andere publiciteitsgeile voetbalvrouwen.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT