Films en series waarover we ons verbaasden

Films en series waarover we ons verbaasden

Grijpstra en de Gier, met Willeke van Ammelrooy!

In het turbulente 1979 verscheen de spraakmakende film Grijpstra en de Gier in de bios. Onder regie van Wim Verstappen en met Rob Houwer als producent, zorgde dit politiewerkje voor de nodige opschudding.

Hoewel de film destijds een grote hit was, kunnen we met een knipoog constateren dat deze tegenwoordig niet meer zou kunnen worden gemaakt, voornamelijk vanwege zijn ondeugende en politiek incorrecte karakter. Laten we eerst even stilstaan bij de glansrol van de legendarische Rijk de Gooijer als Adjudant Grijpstra. Een mopperige man van middelbare leeftijd, die zich moedig voorwaarts door het leven slaat. Al dan niet geassisteerd of tegengewerkt door zijn vrouw, een geweldige rol van Marjan Berk. Contrapunt was zijn adonis-achtige partner Rutger Hauer, die het in deze polderdetective nog aanlegt met de knappe Willeke van Ammelrooy.

De beruchte scheet-ontploffing

Grijpstra en de Gier is overigens gebaseerd op de boekenreeks van Janwillem van de Wetering, waarin hij zijn eigen belevenissen als reserveagent bij de Amsterdamse politie verwerkte. Het scenario van Verstappen en Houwer volgt de hoofdlijnen van het eerste boek (Het Lijk in de Haarlemmerhouttuinen) en voegt hier en daar wat extra verhaallijnen toe om het geheel wat pittiger te maken. Een van de hoogtepunten (of dieptepunten, afhankelijk van je gevoel voor humor) is de beruchte scheetzakscène. Het personage Ringetje, gespeeld door Olaf Wijnants, laat een luidruchtige scheet, terwijl Van Beuzekom, gespeeld door Jaap Stobbe, per ongeluk een aansteker te dichtbij houdt, wat resulteert in een explosieve situatie.

Het schaamhaar tierde welig

Hoewel de film destijds succesvol was, moeten we toegeven dat deze nu enigszins gedateerd overkomt. Een van de punten van kritiek is het overbodige naakt dat in de film voorkomt. Maar hé, laten we eerlijk zijn, dit was de jaren 70! Een tijd waarin het schaamhaar vrolijk tierde en mensen minder preuts waren. Dus laten we het als een tijdsgebonden aspect beschouwen en er gewoon om lachen. Toch? Een ander aspect waar Grijpstra & de Gier nu op zou worden bekritiseerd, is het totale gebrek aan woke-bewustzijn bij de mannelijke personages. Nou ja, de heren Grijpstra en de Gier waren misschien niet bepaald politiek correct, maar laten we niet vergeten dat dit een komische politiefilm was. Het draaide om spanning, avontuur en een flinke dosis ondeugende humor. Dus laten we niet te serieus worden en gewoon genieten van de grappige interacties tussen deze karakteristieke puur-mannelijke rechercheurs.

Topless centraliste

Tot slot, het is interessant om te zien hoe Amsterdam is veranderd sinds de release van de film. Destijds was de stad geplaagd door problemen zoals drugshandel en verloedering van buurten. Vandaag de dag is de binnenstad van Amsterdam een mix tussen een festival en een open luchtmuseum. Dus laten we Grijpstra en de Gier koesteren als een nostalgisch stukje Nederlandse filmgeschiedenis, uit een tijd waarin films wat losser waren en politieke correctheid niet zo’n dominante en smorende rol speelde. Dus haal die popcorn tevoorschijn, ontspan en geniet van een komische rit terug naar de seventies en bereid je alvast voor op die hallucinante scene, waarin we een politie-centraliste, eh, topless zien.

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT