Jeugd

toen

Brommergeluk: de Mobylette (en wat je er nog niet van wist)

Puch, Tomos, Kreidler en Zündapp waren de meest geziene en bereden brommers in de jaren 70. Toch was er ook een geinig ‘middenmotertje’.

De Mobylette. Wie kent hem niet? Toch minstens zo bekend als alle andere merken brommers, maar niet echt een ‘mannelijke’ brommer, vergeef ons de #Metoo constatering.

Onze zus reed er een, prachtig grijs, compleet met mandje voorop. Niks mis mee, maar geen brommer voor stoere mannen die vooral motorgeweld en veel snelheid wilden maken. En we wilden pronken met onze machine. Een Mobylette was te weinig masculien en te veel een fiets met hulpmotortje, daar hoefde je niet mee aan te komen op het dorpsplein als je een meisje wilde imponeren. Ja, dat was toen de mores.

Wat weten we van de Mobylette?

  1. De maker van het ding is Motobécane, een historisch Frans merk van fietsen, motorfietsen en bromfietsen, waaronder dus de Mobylette, maar ook de Solex. Sedert 1984 gebruikt het de merknaam MBK. Tot 1982 was Motobécane een van de grootste tweewielerfabrikanten ter wereld.
  2. Mobylette bromfietsen werden voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 40 en werden al snel populair in Frankrijk en andere delen van de wereld.
  3. Mobylette bromfietsen waren uitgerust met een tweetaktmotor met variabele automatische transmissie. De cilinderinhoud varieerde, maar de meest voorkomende modellen hadden een motorinhoud van 49cc.
  4. De aandrijving van Mobylette brommers werd meestal verzorgd door een aandrijfriem die de kracht van de motor naar het achterwiel overbracht. Sommige modellen hadden een kickstarter om de motor te starten, terwijl latere modellen een elektrische starter hadden.
  5. Mobylette bromfietsen waren vaak voorzien van een bagagedrager aan de voorkant en een opklapbaar zadel voor extra opbergruimte. Ze hadden ook pedalen, waardoor ze zowel als fiets als bromfiets konden worden gebruikt.
  6. Enkele van de populaire modellen van Mobylette waren de Mobylette AV3, AV7, AV88, AV89 en de Mobylette SP50. Deze modellen verschilden qua ontwerp en kenmerken, maar behielden over het algemeen de herkenbare Mobylette-stijl.

Foto: bron Wikipedia, Mobylette 1971, Foto: Tomvt d.d. 27 november 2009

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT