Memory lane

toen

Welke terrorist doodde op deze dag in 1977 een Nederlandse politieman?

De extreemlinkse Duitse terroristische beweging Rote Armee Fraktion was in de jaren 70 verantwoordelijk voor 34 moorden en talrijke bankovervallen en bomaanslagen.

Knut Folkerts, lid van de RAF, schoot op 22 september 1977 in Utrecht de politieman Arie Kranenburg dood.

Folkerts werd na een overval op 1 juli 1977 op een wapenfabriek in Frankfurt am Main gezocht. Hij vluchtte naar Nederland en bij een poging tot aanhouding schoot hij Kranenburg dood. Kranenburg was lid van een arrestatieteam dat Folkerts in het vizier had, en een hinderlaag voor hem had opgezet. Folkerts werd in december 1977 door de Utrechtse rechtbank tot 20 jaar cel veroordeeld. Hij werd uitgeleverd aan Duitsland om daar tot tweemaal levenslang veroordeeld te worden wegens terroristische activiteiten. In 1995 kwam hij na 18 jaar vervroegd voorwaardelijk vrij. In 2000 werd de voorwaardelijke vrijlating omgezet in een definitieve.

Joke Kranenburg, de weduwe van de politieman, heeft nog verwoede pogingen gedaan om uitvoering van de straf door te zetten, maar in 2011 bepaalde het gerechtshof in de Duitse stad Hamburg in hoger beroep dat Folkerts niet alsnog zijn straf hoefde uit te zitten.

Bron: Wikipedia

Fotografie: Wikipedia, door Ratatosk – original WMF-file from http://www.rafinfo.de/archiv/logo.php?pic=logo03.wmf, converted to SVG, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1302390

 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT