Vrouwen van wie we houwen

Vrouwen

Hoe is het met… Jerney Kaagman

Jerney Kaagman zong zich in een blauw metallic pak naar de top van de hitparade. Als jurylid van een talentenjacht maakte ze opnieuw furore, maar waar is ze gebleven?

Toppop blijft in ons collectieve geheugen, al was het maar door de bril van Ad Visser, de rookgordijnen van danseres Penney de Jager en het sexy pak van Jerney Kaagman: blauw, superstrak en schitterend in het discolicht. Het pak zat haar zo strak, wist tv-producent Bert van der Veer te vertellen, dat ze alleen ‘een soort schaatsbewegingen’ kon maken. Ja, die schaatspasjes! Die maakte ze inderdaad terwijl ze Weekend zong, de grootste hit van Earth & Fire. Denk je aan Jerney, dan denk je aan het blauwe pak en aan Weekend. Maar Jerney en haar bandleden scoorden nog veel meer hits uit de soundtrack van onze jeugd: Maybe Tomorrow, Maybe Tonight, Seasons, Storm and Thunder, Love of Life… Inmiddels is zij de enige die er nog over kan praten, want haar partner, basgitarist Bert Ruiter, en de broers Chris en Gerard Koerts zijn overleden.

Ongezouten
Maar Jerney praat er niet meer over, want in 2012 maakte ze bekend dat ze lijdt aan de ziekte van Parkinson en zich uit het publieke leven zou terugtrekken. Enkele jaren daarvoor was ze al gestopt met haar tv-werk. Als jurylid van de talentenjacht Idols was ze een celebrity geworden voor de jonge kijkers die haar niet kenden van Earth & Fire. Scherp, no-nonsense en kritisch gaf ze de wannabe artiesten een lesje in zelfkennis. Sommigen verguisden haar om haar ongezouten mening, maar daar kon ze weinig mee: “Ik hoef echt niet aardig gevonden te worden als ik werk. Zeker niet in het popwereldje van quasi-aardige mensen.” Ze rekende ook af met de Idols die zich te goed waanden om te wérken voor het sterrendom: “In mijn tijd was het artiestenleven afzien. We deden alles zelf. Lange tijd hadden we geen manager. We reden in een busje met de plattegrond op schoot naar onze optredens. We hadden geloof ik één roadie. Als we gingen oefenen, sloten we zelf de apparatuur aan.”

Bitch
Wat Jerney er niet eens bij vertelde, is dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Een hit betekent niet meteen eeuwige roem. Je kunt volgend jaar alweer vergeten zijn. Of je kunt een eendagsvlieg zijn en geen tweede hit meer scoren. Earth & Fire scoorde wél meer hits. Het waren bovendien liedjes die veertig jaar later nóg lekker in het gehoor liggen. De popsterren van nu hebben veel te danken aan Jerney, want mede dankzij haar worden artiesten nu evenredig betaald. Na haar tijd met Earth & Fire werd ze directeur van de stichting Conamus en ontpopte ze zich tot een ware vakbondsvrouw. Ze is ook een feministisch boegbeeld, al moet ze van zo’n label weinig hebben. Toen de roddelbladen suggereerden dat ze botox gebruikte, wist ze al dat een ontkenning weinig zin zou hebben: “Een vrouw krijgt nu eenmaal altijd commentaar op haar uiterlijk. En als je serieus bent, ben je al gauw een bitch.” Leve Jerney!

 

 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT